Прави добро, дори и да не е оценено в момента


Прави добро, дори и да не е оценено в момента
Снимка: iStock/Guliver

Една жена всеки ден правила хляб за семейството си и оставяла един на перваза на прозореца за всеки гладен човек, който минавал оттук. Всеки ден един гърбушко идвал да го вземе и вместо да изрази благодарност, докато си тръгвал, той казвал тези думи: "Злото, което правиш, остава с теб, доброто, което правиш, се връща". Това продължавало ден след ден. В един момент жената се ядосала: "Нито дума на благодарност - си казала тя - всеки ден повтаря тези думи. Какво значи това?"

Един ден се ядосала и решила да сложи край. "Трябва да се отърва от този гърбушко" - си казала. И добавила отрова към хляба, който била приготвила за него. Докато го слагала на прозореца, ръцете ѝ започнали да треперят. "Какво правя?" Веднага го хвърлила в огъня, приготвила друг хляб и го оставила на перваза на прозореца. Дошъл гърбушкото, взел хляба и изрекъл обичайните думи: "Злото, което правиш остава с теб, доброто, което правиш, се връща" и продължил по пътя си, без да осъзнава гнева, който расте в сърцето на жената.

Всеки ден, когато жената слагала хляб на перваза, тя се молила за сина си, който е отишъл далеч да търси късмета си, да се върне жив и здрав, тъй като не го е чувала от месеци. Онази нощ тя чула да се чука на вратата. Когато я отворила, видяла сина си. Той бил станал много слаб, дрехите му били разкъсани. Когато видял майка си, той казал: "Мамо чудо е, че съм тук. Докато бях на няколко мили от тук, бях толкова гладен, че можех да умра, но срещнах един стар гърбушко. Помолих го за някаква храна, а той беше така любезен да ми даде цял хляб, казвайки: "Ето това ям всеки ден, днес ти го давам, защото ти трябва повече, отколкото на мен". Чувайки тези думи, майка му пребледняла и се подпряла на вратата, за да се подкрепи. Спомнила си отровния хляб, който била направила. Ако не го беше хвърлила в огъня, щеше да бъде изяден от сина ѝ. Той щеше да е мъртъв. Тогава тя разбрала значението на думите: "Злото, което правиш, остава с теб, доброто, което правиш, ти се връща".

Поуката: "Прави добро и не спирай да го правиш, дори и да не е оценено в момента".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама