Тези неща издават, че сте прекалено строг родител


Тези неща издават, че сте прекалено строг родител
Снимка: iStock

Да бъдеш прекалено строг като родител често може да причини повече вреда, отколкото полза. Понякога родителите може дори да не осъзнават, че са строги. Познаването на признаците на стриктно родителство може да ви помогне да промените поведението си. Когато сте наистина изискващ родител, вие вземате всички решения вместо детето си и то следва правилата, независимо дали му харесва, или не. От друга страна, твърде снизходителното отношение може да го накара да не спазва никакви правила. Най-добрият начин е да намерите баланс между това да бъдете супер строги и неограничаващи.

Понякога може да не осъзнавате, че сте прекалено строги, докато се опитвате да накарате детето си да се държи добре и да бъде в безопасност. Обърнете внимание на тези знаци:

1. Имате политика на нулева толерантност

Правилата са важни, но не забравяйте, че понякога има специални ситуации, в които правилата може да не работят точно. Вместо винаги да бъдете наистина строги, опитайте се да разберете действията на детето си в зависимост от това, което се случва около него.

Вижте още: Как зодията на майката влияе върху бъдещето на децата

2. Детето ви лъже много

Децата невинаги казват цялата истина и това понякога е добре. Но това, че са супер стриктни, може да ги направи наистина добри в лъжата. Ако сте твърде твърди, детето ви може да започне да лъже, за да избегне неприятности.

3. Вашето дете има повече ограничения от другите деца

Добре е, ако вашите правила са различни от тези на другите родители. Но ако винаги сте най-строгите, това може да означава, че очакванията ви са твърде големи.

4. Имате дълъг списък от правила

Да имате правила е добре, но да имате твърде много може да не е толкова добре. Направете правилата си прости и изберете само наистина важните, които искате детето ви да следва.

5. Заяждате се много

Постоянното напомняне на детето ви за всичко му пречи да се научи как да поема контрол над действията си. Ако продължавате да му казвате кога да пише домашни или да тренира, то няма да разбере как да прави тези неща само.

Вижте още: 7 съвета как да се справите с избухливо дете

6. Не позволявате на децата да правят нещата по техния начин

Някои строги родители искат децата да правят нещата точно по техния начин - като оправяне на леглото или игра с играчки. Добре е децата да се учат от възрастните, но също така е добре да им позволите да бъдат креативни и понякога да правят нещата по свой начин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама