Всичко, което трябва да знаете за детския сън и кога трябва да се обърнете към специалист


Всичко, което трябва да знаете за детския сън и кога трябва да се обърнете към специалист
Снимка: iStock

Кошмарът на повечето млади родители са бебетата, които не искат да спят. Може да чуете ужасяващи истории от майки и бащи за това как сънят или по-скоро липсата на сън на детето ги е изтощил емоционално и физически.

Вижте още: Жените с тези 7 черти на характера са най-добрите майки

От колко часа сън се нуждаят бебетата и децата?

Обхватът на съня при деца и юноши е доста широк и зависи от възрастта.

Новородените обикновено спят по-голямата част от деня и нощта, като се събуждат само за хранене веднъж на всеки час до три часа. Световната здравна организация (СЗО) смята, че бебетата на тази възраст се нуждаят от сън между 14 и 17 часа. Първите ясни признаци на циркадния ритъм на сън и бодърстване обикновено се появяват около тримесечна възраст (т.е. бебето започва да спи по-малко през деня и повече през нощта).

Важно е да наблюдавате поведението на вашето бебе: ако то заспива бързо (в рамките на 10-15 минути), събужда се в добро настроение и е активно през деня, вероятно спи достатъчно.

Обратното също е вярно: ако продължителността на съня на детето е в описаните норми, но то е сънливо и раздразнително през деня, това е причина да се консултирате с лекар.

Ето каква е препоръчителната норма за сън при децата и бебета:

Бебета от 4 до 12 месеца – от 12 до 16 часа 

Деца от 1 до 2 години – от 11 до 14 часа 

Деца от 3 до 5 години – от 10 до 13 часа 

Деца от шест 6 до 12 години – от 9 до 12 часа.

Деца над 13 години – от 8 до 10 часа.

До каква възраст деца е добре да спят следобяд?

Горепосочените препоръки казват, че децата под пет години трябва да спят през деня. Това обаче не е строго правило. Неврологът Анна Островерхова обръща внимание на отделни случаи:

Ако детето се чувства добре без дрямка, заспива лесно, спи спокойно през нощта, събужда се в добро настроение и може да стои без сън до вечерта, тогава не е нужно да променяте нищо. По правило в този случай времето за лягане настъпва час и половина по-рано, отколкото (ако) детето е заспало през деня. Ако през деня всичко е наред, но бебето плаче в съня си, тогава това е причина да помислите за връщане към дневния сън.

Защо бебетата се събуждат през нощта?

Новородените се събуждат, защото са гладни или защото им е топло или студено. Докато растат, броят пъти, в които се събуждат през нощта, за да ядат, обикновено намалява. До шест месеца те може да не съществуват изобщо. Но това, разбира се, не винаги се случва. Някои деца продължават да се будят редовно през нощта в продължение на поне една година, като причината най-често е болка при никнене на зъби или глад. Неврологът Ана Островърхова уточнява, че по правило става дума за деца, които не са обучени да заспиват сами. Бебетата, родени преждевременно, може да се очаква да се събуждат през нощта до по-късна възраст – 6 до 8 месеца или дори повече.

Вижте още: 6 неща, които всеки самотен родител трябва да знаят

Полезно ли бебето да спи в нашия креват?

Съвместният сън – когато детето спи в едно легло с родителите си за няколко часа или цяла нощ – има своите предимства. Вероятно помага при кърменето, физическия контакт с бебето и по-спокойния сън. Въпреки това медицински организации като Канадската педиатрична асоциация и Американската академия по педиатрия не препоръчват съвместен сън с новородено поради повишения риск от синдром на внезапна детска смърт (SIDS) или задушаване.

Експертите силно препоръчват да не слагате бебето в леглото си, ако:

– Бебето е тежало по-малко от 2500 грама при раждането или е родено преди 37-та седмица;

– Вие или вашият партньор пушите – независимо къде и кога пушите и дори никога да не пушите в леглото;

– Вие или вашият партньор сте пили алкохол предишния ден

– Вие или вашият партньор използвате наркотици или лекарства, които причиняват сънливост;

- Ако сте много уморени;

– Детето ви има треска или други симптоми.

Какво можете да поставите в бебешкото креватчето?

Вижте още: Екранните деца изостават драстично в развитието си

Детското креватче трябва да има твърд, плосък матрак с плътно прилепнал чаршаф. Опасно е да поставяте възглавница, одеяло и играчки: всичко това може да усложни или спре дишането на бебето и да увеличи риска от SIDS.

- Вместо одеяло е по-добре да използвате спален чувал или да пъхнете долния край на одеялото под матрака, за да избегнете одеялото да стига до лицето на бебето.

В каква поза трябва да спи бебето?

По гръб – тази позиция значително намалява риска от SIDS. Ако детето се преобърне, то може да бъде оставено в тази позиция. Но все пак е важно детето да лежи на твърд, плосък матрак и, когато се обръща, да не заравя носа си в играчка или в мека страна.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама