За всички нелюбими дъщери


За всички нелюбими дъщери
Снимка: iStock/Guliver

Още от детството си знае - майките обичат децата си, а след като тя не получава тази любов, значи сама е виновна. Майката може да се оправдава с това, че поддържа дисциплината, но да засрамваш и обиждаш детето е съвсем друго. Момичето вярва във фалшивите доводи, оправдаващи студеното майчино отношение. То свиква с чувството за вина, с това, че ядосва и разочарова майка си, със срама, че е лоша, ненужна, недостойна за любов. Всичко това става основа за ниско самочувствие и понякога омраза към себе си. Един ден идва осъзнаването - след непрекъснати неуспехи в отношенията, хронична неудовлетвореност от живота, саморазрушително поведение или просто някой обръща внимание на нездравите отношения с майката. Разбирайки проблема, се правят първите крачки към изцелението и построяването на граници, опитва се да се дистанцира от майката и тук се намират хора, които да ѝ кажат, че тя е в неизплатим дълг пред майка си заради това, че я е родила и отгледала. Вината и срамът я карат да се съмнява в себе си, в решенията си и възприемането на реалността. Да, тя вече не живее в своята детска стая, но мислено остава там, очаквайки с тревога неизбежните неприятности, пише psychologies.ru. Само осъзнавайки, че чувството за вина и срам стоят на пътя на промените може да се направят първите крачки към промяната. Ето кои са те:

1. Помнете - не сте сама

Според различни проучвания приблизително 40% от емоционалните потребности остават неудовлетворени. Вие съвсем не сте единствената жена, преминала през това и по никакъв начин не сте го заслужили. Тук няма нищо срамно.

2. Осъзнайте властта на майката

Мнозина все още вярват в мита за майчиния инстинкт, според който всички майки обичат децата си. На тях им е трудно да признаят каква колосална, почти абсолютна власт има майката над детето, а всяка власт дава възможност за злоупотреба. Неприятно е да се осъзнае, но е истина. 

3. Вината и срамът са инструменти за манипулиране

Какво прави майка ви, за да предизвиква тези чувства? Може би непрекъснато ви напомня колко много ѝ дължите и колко сте неблагодарни? Или започва всяко изречение с "Ти никога..." или "Ти винаги"  и изброява недостатъците ви. Това е просто опит за манипулация. 

4. Отбелязвайте реакциите си

Как реагирате, когато се опитват да ви манипулират чрез чувство за вина и срам? Автоматично превключвате на примирителен тон? Предавате се бързо и се спасявате с бягство? Или вината и срамът заглушават всички останали емоции и мисли, а вие дори не го забелязвате? Осъзнавайки реакциите си, ще се научите да реагирате по-продуктивно, отчитайки собствените си желания и потребности. 

5. Осъзнайте влиянието на табутата и се научете да се справяте с тях

Прието е майките да се идеализират и мнозина отказват да призная, че някои жени могат да бъдат жестоки с децата си. Да, вероятно вие ще чуете, че сте лоша и неблагодарна дъщеря, но никой не е запознат с детайлите от вашата история, а това значи, че няма право да ви съди. Вие сами трябва да отстоявате себе си, няма кой друг да го направи вместо вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама