Защо да правите йога по време на бременността


Защо да правите йога по време на бременността
Снимка: iStock/Guliver

Бременната жена, както и всеки човек има нужда от движение. Разходките са едно на ръка, но недостатъчни откъм физически ползи. Йога е възможно най-доброто решение за всяка бременна жена, която иска да се движи (най-общо казано) и това не й е забранено от лекаря.

Защо йога?

Защото йога работи в полза на бременната жена. Не я притиска, не я кара да прави безброй повторения до изнемога. Йога за бременни е щадяща, подпомагаща и се съобразява с възможностите на бременната жена във всеки месец от бременността, като цели да й даде колкото може повече.

Йога за бременни не е свързана с интензивни натоварвания, а същевременно стяга и релаксира мускулатурата.

Бременна жена, която прави йога, раздвижва по един много нежен, грижовен начин всяка мускулче от тялото си. Така мускулите й няма да се отпуснат докрай и възстановяването й след раждането ще е много по-леко, а понякога и бързо.

На фокус в йогата за бременни са крачетата, поясната област на гръбнака, горна час на гръбнака, гръден кош, раменен пояс.

Работейки за крачета, бъдещата майка поддържа мускулите на краката си силни, сухожилията гъвкави – те трябва да понесат тежестта на горната част на тялото, която тежест се променя с всеки месец. Силни ли са крачетата, те няма да позволят на кръста да крещи от болка. Работата с крачетата върви и в посока предотвратяване на поява на разширени вени. Йога помага за нормализиране на кръвообращение, което би ограничило задържането на течности в крайниците.

Поясната област на гръбнака е особено важна – там мускулите трябва да са силни! Не само за да издържат промените в тялото и изместването на центъра на тежестта на тялото, но и за да издържат на напъните при раждането.

С напредването на бременността, а оттам и с тежестта всяка част на тялото се натоварва. С йога се отпуска напрежението в кръста, бедрата, гърдите, схващанията в горната част на гърба, раменете и врата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама