Защо мъжете не помагат с домакинската работа и как да се справим с това


Защо мъжете не помагат с домакинската работа и как да се справим с това
Снимка: iStock

Домакинската работа често е доста сравнима по обем с работата в офис. Но тя е по-малко желана и не много приятна, може би, защото не плащат за това. Парите са най-лесният начин да се оцени значението и качеството на направеното. Обратната логика също работи: ако дадена работа не носи пари, това означава, че може да се остави и за друг ден.

Защо тогава, когато една жена стане равноправен партньор на мъжа във финансовата подкрепа на семейството, най-често той не взема половината от домашните задължения?

Проведено е проучване в Харвард, в което са участвали 6000 двойки, живеещи заедно. Били са попитани каква домакинска работа вършат, какви са доходите им и са помолени да разкажат как управляват финансите с партньора си. Резултатите показват, че много мъже използват парите като аргумент, за да се отърват от домакинската работа: или дават заплати на жените, позволявайки им да ги управляват напълно, или обратното.

Саймън Оукс, автор на книги, предлага свои собствени начини да мотивираме партньора да върши повече домакинска работа. Вижте какви са те:

Помолете партньора си да изпълнява "МЪЖКАТА РАБОТА"

Това включва всичко, което е свързано с риск и опасност, изисква използване на инструменти или води до очевиден, осезаем резултат. Оставете мъжа да свърши тежката работа - в буквалния и преносния смисъл - а вие вършете останалото.

Поставете му задача

Превърнете рутинната домашна работа в интелектуална задача. Помолете мъжа да избере нова прахосмукачка - с три скорости и пет нива на засмукване. Той ще приеме задачата с удоволствие.

Накарайте го да действа сам

"Може да отнеме време, но рано или късно той ще започне да забелязва, че чорапите се търкалят по кухненския под и че чекмеджето с бельото е празно", обяснява Оукс. (Тази стъпка се препоръчва само за онези, които могат да понасят появата на мръсни съдове, натрупани в мивката и купчина неизгладени неща.)

Поставете си общи задачи

Защо да не работим заедно и да не направим задълженията по-забавни? Вероятно ще има много задачи, които могат да бъдат решени заедно и освен това подобна работа не причинява стрес.

Критиците и читателите често наричат ​​тези съвети, както и цялата книга на Саймън Оукс, странни. Всъщност идеята, че мъжът трябва да бъде подмамен по хитър начин да върши "женска" работа е някак старомодна.

Може би, ако мъжете признаваха необходимостта от равни права и разбираха, че жените не са само домакини, това в общи линии би отменило необходимостта да се спори кой трябва да изпълнява домакинската работа и до каква степен.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама