10 все още райски плажа по българското Черноморие


10 все още райски плажа по българското Черноморие
Снимка: iStock/Guliver

По българското Черноморие все още има незастроени и чаровни кътчета. Места, на които можете да поплувате в кристално чиста вода и плажове, на които няма нужда да се блъскате с още хиляди туристи. Единствено звукът на вълните и някоя птичка от близката дива гора прекъсват пълната тишина и спокойствие.

Ето 10 такива плажа, които да посетите по време на почивката си.

1. Болата

Представлява малко заливче с пристанище край нос Калиакра. Морето е спокойно и красиво, плажът е с естествен произход и е уникален поради скалистите брегове в района. Пясъкът е чист и приятен, а водата плитка и бистра. Заливът предразполага към гмуркане и подводни снимки. В скалните масиви около плажа посетителите могат да открият издълбани пещери. Мястото е част от защитена зона "Комплекс Калиакра" и е член на клуба "Най-красиви заливи в света".

2. Иракли

Това е един от малкото плажове, запазили дивата природа на българското Черноморие. Плажната ивица е дълга над 3 км и е покрита с фин, светъл пясък. Водата е прозрачна и чиста, а гората наоколо е изпълнена с живот. Може да чуете песента на птиците или да се разходите на сянка. Плажът обикновено е усамотен, тъй като мястото е по-трудно достъпно. Ето защо можете да видите делфини във водата.

3. Бутамята

Един от най-посещаваните плажове в района на Синеморец и сред най-обичаните по южното Черноморие. Поради местоположението си, заливът осигурява леко вълнение, което привлича сърфистите. Плажът е обграден от красиви скали, приличащи на фигури. Пясъкът е фин, а водата топла. Мястото е охраняемо и чисто.

4. Камчия

Спокойно и тихо място за отдих. Перфектното място за любители на дивите пейзажи и по-усамотените плажове. Курортът се намира в сърцето на резерват "Камчия", известен и с реката си, привличаща любители на каякинга.

5. Шкорпиловци

Малко популярен, но изключително красив и запазен плаж. Прилича на Камчия с изключение, че няма голяма река в близост. Плажната ивица е най-дългата и най-широката в България. Любимо място за поколения къмпингуващи, а цялата местност е пример за екологично чист район. Точно зад плажа се намира защитената местност "Камчийски пясъци".

6. Албена

С дължина повече от 3.5 км този плаж осигурява място за всеки. Плитката вода и чистият пясък са подходящи за семействата с деца. Курортът е притежател на "Син флаг" - за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия.

7. Силистар

Отново в близост до Синеморец се намира типично средиземноморският плаж Силистар. Плажът е сякаш поръсен със златен пясък, а брегът наоколо е живописен, изпълнен със скали, гори и река. Заради дълбокия залив водата почти винаги е спокойна, през лятото е топла и много чиста. Попада в едноименната защитена местност, което го предпазва от застрояване.

8. Кабакум

Намира се в рамките на комплекс "Чайка". До него може да се стигне с градски транспорт от град Варна, но също разполага и с безплатен паркинг. Плажът е голям и красив, населен единствено от посетителите на близките курорти, което осигурява нужното спокойствие. Предпочитан е заради равната си плажна ивица и романтичните местенца зад някои скали.

9. Русалка

Плажът е скалист и насечен, различен от типичните за нашето крайбрежие. Има малки и уютни плажни ивици. Курортът е разположен в природния резерват "Птичия залив", известен още като "Таук Лиман", където екскурзиантите могат да се насладят на видовото разнообразие от птици. Освен това наблизо се намират няколко минерални извора с лековита вода.

10. Кара дере

Плаж Кара дере е разположен между град Бяла и село Горица, близо до северните склонове на Стара планина. Местността е дива и много красива, липсва всякаква инфраструктура, което оставят посетителите съвсем сами сред природата. Далеч от цивилизация, на 8 км от град Бяла, където е първият магазин. Плажът е чист, без камъни и без нито едно заведение. На места граничи с гора, другаде – с храсти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама