3 изумителни места, намиращи се на планетата ни


3 изумителни места, намиращи се на планетата ни
Снимка: iStock/Guliver

Земята определено е пълна с много изненади и тези потайни места го доказват.

Сокотра, Йемен

Сокотра

Сокотра представлява малък архипелаг от четири острова в Индийския океан, които са част от Република Йемен. Най-големият остров, казващ се също Сокотра, заема 95% от цялата площ на архипелага. Цялата островна група е с дължина от 132 км и широчина от почти 50 км.

Независимо от това, че островите се обитават от около 43 000 души, от географска гледна точка те са много изолирани, а климатичните условия определено са сурови (екстремна суша и много високи температури). Въпреки това, по време на процеса на изучаване се установява, че по-голямата част от растенията тук са уникални и не се срещат никъде другаде на нашата планета. Освен това, пейзажите, които те предоставят изглеждат така, сякаш не принадлежат на Земята. Поради уникалните растителни и животински видове, от 2008 г. архипелагът е част от природното световно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Планина Рорайма

Рорайма е планина, която се намира на границата между Бразилия, Венецуела и Гвиана, като по-голямата част от площта й е на територията на Венецуела. Тя се явява и най-високата точка на Гвиана. Тази планина се счита за една от най-старите геоложки формации на Земята. Интересна особеност е, че върха й почти винаги се извисява над облаците около нея, а много от растителните видове се срещат само на нейната територия.

Рио Тинто, Андалусия, Испания

Рио Тинто е река в югозападната част на Испания, извираща от планината Сиера Морена в Андалусия. Тя представлява интерес за учените поради факта, че във водите й живеят и се размножават специфичен вид бактерии. Интересното е, че те оцеляват в среда, която според изследователите не е подходяща за развиване на живи организми в нея, тъй като киселинното й съдържание е много високо.

По скалите на реката се съдържа желязо, върху което се развиват тези бактерии и предизвикват червения цвят на водите на Рио Тинто. Друг много интересен факт тук е, че учени от НАСА са сравнили химичния състав на водите на реката с този на специфичен вид скали от планетата Марс и са установили сходни концентрации на желязо. Те предполагат още, че тези бактерии се развиват в киселинна среда, която съществува и на други места в Слънчевата система, където има вода в течно състояние.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама