Защо на рождения си ден ядем торта?


Защо на рождения си ден ядем торта?
Снимка: iStock/Guliver

Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем торта на рождения си ден?

Тортата е един от любимите десерти на малки и големи, който придава още по-празничен дух на трапезата. Любимият сладкиш е сравнително ново изобретение в кухнята, тъй като в миналото захарта е била много скъп продукт и до сладкото изкушение са се докосвали предимно богаташите. Но откъде идва традицията да се слагат и палят свещи върху нея, споделя foodpanda.

Историята разказва, че в Древна Елада хората са приготвяли обредни хлябове като дар за боговете. Най-често тези хлябове били подсладени с мед и украсени със сушени плодове и ядки. Върху подсладения хляб се поставяли запалени свещи, тъй като огънят се смятал за средство за общуване с небесата. Според някои от там тръгва и легендата за свещите.

Сладкият хляб, или както го наричаме ние "торта", е имал символен характер и през Античността. В Рим е бил задължителна част от сватбените тържества и други лични празници като рожден ден.

Всъщност свещите имат и още една символика. Поверието разказва, че когато духнеш пламъчето на запалената свещичка, ще ти се изпълни едно желание.

Смята се, че съвременните торти са се възродили в района на Германия и Австрия. Именно от там тръгва и традицията да се поставят свещички според годините на празнуващия.

Независимо от традициите и вековете, днес тортата е неизменна част от нашия празник, която придава още по-сладък привкус на специалния ни ден. Тортата остава един от най-предпочитаните и любими на всички възрасти десерти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама