Докато го обичаш повече от себе си, никога няма да си щастлива


Докато го обичаш повече от себе си, никога няма да си щастлива
Снимка: iStock/Guliver

Когато повечето от нашите разговори с близки приятели са посветени на него - неговите проблеми, мислите, чувствата му - и почти всички наши предложения започват с "Той...", ние се обичаме твърде малко.

Когато обясняваме неговата замисленост, лошо настроение, безразличие или агресивност към проблеми, свързани с нещастно детство, и се опитваме да станем негов лекуващ лекар, ние се обичаме твърде малко.

Когато четем книга за отношенията и наблягаме на всички пасажи, които смятаме, че ще му помогнат, се обичаме твърде малко.

Когато не харесваме много от основните черти на неговия характер, неговите ценности, начини на поведение, но се примиряваме с това, мислейки, че ако станем достатъчно нежни и привлекателни, той ще иска да се промени заради нас - обичаме твърде много (само че не себе си). Така се получава.

Когато взаимоотношенията ни застрашават емоционалното ни благополучие и може би дори безопасността и здравето ни, определено се обичаме твърде малко.

Въпреки цялото страдание и недоволство, "твърде силната любов" е често срещана за много жени, които са почти сигурни, че такава е нормалната връзка. Те са обичали "твърде много" поне веднъж.

За мнозина това се е превърнало в повтаряща се тема в живота им. Някои са станали толкова обсебени от проблемите на партньора си и връзката им с него, че едва ли са способни да продължат нормален живот и дейност. "Да обичаме" се превръща в "да обичаме твърде много" в онези случаи, когато партньорът не ни устройва, когато е безразличен или недостъпен, но не можем да го загубим. Искаме го, "имаме нужда от него още повече". Желанието ни да обичаме, самото ни желание за любов се превръща в болезнена зависимост.


Пристрастяването е плашеща дума. Създава образи на пристрастени към хероина, които се надяват на още една доза. Както всеки друг наркоман, ние трябва да разпознаем тежестта на проблема, преди да се отървем от него. Защото е доказано, че любовта нанася на мозъка същото въздействие на пристрастяване, както и наркотикът.

Ако някога сте изпитвали обсебена страст към мъж, тогава вероятно сте подозирали, че коренът на вашата мания се крие не в любовта, а в страха. Всеки, който е обсебен от любов, е пълен със страхове - страхът да бъдеш сам, страхът да бъдеш недостоен и нелюбим, страхът да бъдеш отхвърлен, изоставен или унищожен. Споделяме любовта в отчаяната надежда, че един мъж - обект на нашата мания - ще се грижи за нас и ще ни освободи от страховете. Но вместо това страховете (както и нашата мания) се засилват, докато необходимостта да се дава любов, за да получим същото в замяна да стане водещата сила в нашия живот. И тъй като стратегията ни не работи всеки път, ние започваме да се обичаме още повече.

Вашите модели на поведение са се формирали в ранна възраст и се практикуват в продължение на много години, а изоставянето им ще бъде плашещо и трудно, като непрекъснато предизвиква вашите възможности. Предупреждението не бива да ви обезкуражава. Ако в крайна сметка не промените отношението си към мъжете, тогава целият ви останал живот ще бъде пълен с борба по един или друг начин, но в този случай вашата борба няма да бъде насочена към развитие, а просто към оцеляване. Изборът е ваш. Ако решите да започнете процеса на възстановяване, тогава от жена, която обича някого толкова много, че я боли, постепенно ще се превърнете в жена, която обича и уважава себе си достатъчно, за да не страда напразно. В жена, която си ляга щастлива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама