Жито за Задушница


Жито за Задушница
Снимка: supichka.com

Наближава Голяма Задушница, когато се ходи на гробища, прелива се с вино и вода, подава се жито и храна за покой на починалите близки. Ето как да си направите жито.

Необходими съставки:

500 грама жито

1 чаена чаша смлени орехи

500 грама смлени обикновени бисквити

Настъргана кора от един лимон

1 чаена чаша пудра захар

Начин на приготвяне:

 

Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ. След като житото се е накиснало добре, се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и да изстине.

Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало, го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.

Разпределяте житото или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.

Източник: supichka.com

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама