Как да пестите пари и да не се отказвате от нищо


Как да пестите пари и да не се отказвате от нищо
Снимка: iStock/Guliver

Компетентно разпределение на финансите, ясни сметки и възможност за пестене (без лишения) - не е нужно да сте нито математик, нито милионер, за да не излизате на "минус" в края на всеки месец. Но какво, ако след заплата и аванс душата поиска разходка, а не да тича и да не крие честно спечелените пари някъде под масата? Решихме да разгадаем тайните на успешното управления на личния бюджет - без излишна драма!

Най-лесният начин да спестите пари е, колкото и да е странно,  именно като ги пестите. Трябва да изберете всяка сума, чиято загуба не се отразява значително на вашите навици и стандарт на живот. Тя може да бъде 100, 50 и дори 20 лв. На първия етап сумата не е толкова важна. Важното е тези пари да се отделят редовно, от всяка заплата, веднъж месечно. Методът няма да донесе огромни суми пари, но ще помогне да се развие навик. Мозъкът ще свикне с действията и ще започне да възприема натрупването на пари като норма. Тези пари са минималният недосегаем и постоянно попълващ се запас. От време на време можете да ги обменяте за различни инвестиции: като влог, размяна на валута и др.

Важно е да развием навика да пестим пари и впоследствие да накараме парите да работят. Самият навик ще ни помогне в неприятни ситуации, които изискват пари, които нямаме в момента.

В крайна сметка парите могат да бъдат изтеглени или изразходвани по всяко време от картата и спестовната сметка, те винаги са под ръка. Пликът, който се намира в най-отдалеченото чекмедже на бюрото ви, ще послужи като гаранция за "черни дни". Това е първата стъпка по пътя към финансовата грамотност.

Трябва да знаете къде отиват парите. Колко харчите за сутрешно кафе, каква част от доходите се взимат от лошите навици и какво става за спонтанните покупки? Знаете ли колко на месец се изразходва за развлечения и задължителни плащания? Финансовата грамотност започва именно с ясен и точен баланс. Можете да изпишете всичките си разходи в тетрадка, за да анализирате в края на месеца за какво и колко пари се харчат. По-добре е да използвате помощни приложения, които ви показват всичко в диаграми, графики, списъци и таблици. Приложенията за контрол на разходите са в повечето случаи безплатни и ще ви позволят да имате ясна представа за финансовото си положение. Следващата стъпка е анализ и евентуално преразглеждане на тези разходи. Започнете да намалявате най-безполезните сред тях (като например парите за цигари). Поставете си адекватен лимит на разходите за забавление. Погледнете внимателно необходимите плащания: подходяща ли е тарифата за мобилни комуникации, интернет и телевизия за вашите нужди или има смисъл да ги оптимизирате? Обърнете внимание на сметките за комунални услуги - не трябва да стигате до крайности и да спестявате от основни неща, но осъзнатата консумация не е навредила на никого.

Уверете се, че структурата на разходите е хармонична. Ако пестите от някои основни неща, но сте готови да изпразнете портфейла си за забавление, трябва да преразгледате финансовата си стратегия.

В същото време е важно да запомните баланса: в изпълнение на дадена цел не се отказвайте сериозно и не се ограничавайте. Ако мислите не за това как да спестите, а за това как да увеличите доходите, можете да спестявате много по-бързо.

Би било хубаво да се използват всякакви възможности за подобряване на професионалното ниво: курсове за продължаващо обучение, семинари и конференции (които също са безплатни), изучаване на чужд език - с времето знанията ще се преобразуват в пари. Защото ако не инвестирате в развитието си, тогава доходите няма да растат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама