Раздадоха наградите за независимо кино "Сънданс"


Раздадоха наградите за независимо кино "Сънданс"
Снимка: iStock/Guliver

Филмът на Дезире Акхаван "Неправилното възпитание на Камерън Пост" спечели голямата награда на фестивала за независимо кино "Сънданс". Лауреат на конкурса на световния екран стана турската драма "Пеперуди".

Носителите на наградите бяха обявени през нощна срещу неделя в щата Юта.

Филмът на американския режисьор от ирански произход Акхван бе отличен от голямото жури в категорията "Най-добра драма, направена в САЩ". Призът на журито за най-добър филм извън САЩ спечели "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик.

Най-добра в американската документалистика стана лентата на Дерек Донин "Кайлаш", разказваща за индийския правозащитник и борец за правата на децата Кайлаш Сатияртхи. Според журито най-добър в световната документалистика е филмът на сирийския режисьор Талал Дерки "Бащи и синове" – резултат от над двегодишния му съвместен живот и снимки в семейство на радикални ислямисти в подконтролните на групировката "Ислямска държава" райони на Сирия. По-рано - през 2014 година – пак негов филм "Завръщане в Хомс" беше лауреат на конкурса.

Зрителските симпатии бяха за американския "Бреме" на Ендрю Хеклер, най-добър американски документален стана "Присъдата" на Руди Валдес.

Зрителите определиха и най-добрите филми направени извън САЩ – драмата на датския режисьор Густав Мюлер "Виновният" и документалният "Това е дом" на Александър Шива за живота на бежанците.

Забележително е, че на фона на кампанията в САЩ в подкрепа на правата на жените в киноиндустрията всичките четири режисьорски награди отидоха при жени. Изолд Угаботир от Исландия с филма "Дишайте спокойно", документалистката от Сингапур Санди Тен за "Кръшкачи", както и американските режисьорски Александрия Бомбах с филма "На нейните плещи" и Сара Коланжело за драмата "Възпитателя в детската градина".

Тази година във финалния кръг на фестивала влязоха 121 пълнометражни филма от 29 страни.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама