Как да бъдем щастливи според Аристотел


Как да бъдем щастливи според Аристотел
Снимка: iStock/Guliver

В Деня на щастието, 20 март, научете как да бъдете щастливи с помощта на книгата "Да мислиш като Аристотел" от британския учен и професор в Кингс Колидж в Лондон Едит Хол.

Днес щастието е най-котираната валута. Всички искат да са щастливи. Но какво е щастието? Искаме го за постоянно, но го определяме винаги като краткотрайни състояния – вкусен обяд; коктейл; съобщение от любим човек. Опитваме се да го измерим с различни скали. Да дадем конкретни условия, при които то се случва. Но... обективно или субективно е щастието? Различно ли е то за всеки човек? От благополучието ли зависи или от умнието да се наслаждаваме на живота? Философите и изследователите са разделени по тези въпроси, обяснява Едит Хол. Аристотел е първият философ в света, който изследва субективното щастие и разработва сложна програма за постигането му от всеки човек. Тази програма е толкова солидна, че е валидна и до днес.

Етиката на Аристотел говори за всичко, което тормози днешния човек и всичко, което той се опитва да постигне – да се реализира; да открие смисъла на живота си; да намери онова нещо, което да го движи напред и да му носи удовлетворение и наслада. Аристотеловите идеи могат да помогнат в това и могат да ни направят щастливи, защото за древния грък най-важната отговорност на човека е да бъде щастлив.

Щастието за Аристотел не е хедонизъм, според който човешкото щастие не се различава от това на прасетата. А оползотворяване на човешкия потенциал по пътя към съвършенство. Удовлетвореност от собственото поведение, от начина, по който общуваш и направляваш живота си, а тук влиза и елемент на действие.

"Аристотел вярва, че ако обучаваш себе си в доброта, ако работиш върху добродетелите си и контролираш пороците си, ще откриеш, че усещането за щастие идва от това постоянно да постъпваш правилно", пише авторът Едит Хол.

10 СТЪПКИ КЪМ ЖЕЛАНОТО ЩАСТИЕ

Практичен, разумен, умерен, внимателен към човешката природа и неподатлив на предразсъдъци, Аристотел винаги е била онази фигура във философията, към чиито произведния прибягват най-страстните любители на тази наука. На неговите рамене стъпват всички големи имена в тази област, повечето потвърждават неговите възприятия, а са малцина ония, сторили нещо повече.

Но за първи път един преподавател на Аристотеловата философия взема неговите трудове, тези и концепции, за да ги приложи към обикновения живот на хората тук и сега. За да излекува или поне да подобри "болежките" от най-различно естество на съвременния човек. Макар и учен, в своята книга Едит Хол не изпада в излишен академичен език, а напротив представя изключително достъпно етиката на Аристотел. Впряга неговата философия в разрешаването на трудностите, пред които е изправен съвременния човек – от вземането на решения до кандидатстването за нова работа, че дори и за анализиране на собствения характер.

Освен, че познава в дълбочина работата на античния учен, Хол посещава местата, по които е живял той, за да усети по-добре неговите преживявания. Така създава едно страстно и интересно проучване на философията му, която говори за добродетелта, работата, приятелството, природата, Бог, смъртта и най-вече щастието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама