8 ползи от Пилатес, които ще ви стимулират да посещавате редовно Пилатес клас


8 ползи от Пилатес, които ще ви стимулират да посещавате редовно Пилатес клас
Снимка: Архив

1. Пилатес е уникална система упражнения за разтягане и сила -  енергиен извор за тялото и духа. Тялото се разглежда като едно цяло , не се работи за отделни мускулни групи .Констатирано е, че след 36 седмици обучение по Пилатес, се стягат мускулите на корема средно с 21 процента, като в същото време се премахва мускулния дисбаланс в тялото - основна причина за болки и скованост.

2.”Не планина от мускули, а изящно котешко тяло “- казва Трейси Зиндел, основател на Flex Pilates Chicago и Пилатес инструктор.Упражненията са нискоинтензивни, насочени предимно към укрепването на мускулите потдържащи гръбначния стълб. Ето защо хората с хронични болки в гърба и кръста, които практикуват Пилатес само за  четири седмици, изпитават по-голямо облекчение от тези, които посещават лекар и приемат обезболяващи- се казва в проучване на Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy. Нещо повече - напълно забравят за болката след година редовни Пилатес упражнения.

3. Пилатес е подходящ за всеки

Дали сте на двадесет или на шестдесет, дали имате нормално тегло ,или влачите няколко килограма отгоре, дали сте изявен спортист или кракът ви не е стъпвал до сега в спортен център - тази нискоинтензивна,но високоефективна тренировка е за вас . Щадяща за ставите, благодарение на бавните си и контролирани движения.Не пренапряга мускулите - след тренировка сте тонизирани,а не изморени.

4. Фокусира вниманието ви

 Другото наименование на Pilates е Contrology - всяко упражнение има име и визуализация, която помага за правилното му изпълнение.Осъзнатото присъствие в часа по Пилатес ви помага да усетите тялото си като едно цяло,както и да постигнете контрол над него  посредством своят Powerhouse или Core (силов център).Това означава, че сте принудени да забравите за работа, сметки и други драми за цял час.

5. Подобрява сексуалния ви живот

Мускулите на тазовото дъно са основна мускулна група ,която заедно с вашия Powerhouse е активна през целия Пилатес клас. Упражненията укрепват тези мускули, което впоследствие повишава и удоволствието ви в спалнята: неочаквана, но добре дошла полза от Пилатес. Силните мускули на тазовото дъно могат да направят и изтласкването на бебето при раждане много по-лесно. Треньорка по Пилатес споделя: „Получих толкова много съобщения от моите ученици, докато са в родилната зала, казвайки бебето напрааво излетя.“

6. Подобрява стойката ,издължава гръбнака

Неутралната позиция на таза и гръбнака ,активен корем и тазово дъно - това е фокуса на всеки Пилатес клас .”Когато започнете да се фокусирате върху мускулите си, осъзнавате, че всичките са свързани с корема ви (Core).Опитайте се да правите движения без корема. Няма да ви се получи.Здравата коремна мускулатура служи за стабилизиране на гръбнака и таза . Чрез Пилатес упражненията вие не добавяте години към живота си , но добавяте живот към годините си !

7. Прави ви по-гъвкави и подвижни

Хората казват: „Никога не съм бил гъвкав, не мога да правя Пилатес“. Но точно затова  трябва да го правите. В едно бразилско проучване,в което хора, без предишен опит с метода Пилатес, са направили 20 сесии, те стават с 19,1 процента по-гъвкави. Когато сме стегнати, нашите мускули са с ограничен обхват на движение и тази скованост ни пречи за извършване на елементарни движения в ежедневието. В най-лошия случай може да причини травми и навяхвания!

8. Премахва стреса и напрежението и ви прави щастливи

Методът за трениране на тялото Пилатес не е мъчително занимание, след което сте изморени и всичко ви боли .Пилатес работи с тялото , а не против него - това не  е Work-out  , а Work-in ! Не става дума да победим тялото, става дума за извършване и овладяване на естествени движения,които ни потдържат пъргави и грациозни, повишават издръжливостта и активира кръвообращението ни. Както казва Джоузеф Пилатес “ Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастието “.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама