7 храни, които всички обичаме, но вредят на бъбреците


7 храни, които всички обичаме, но вредят на бъбреците
Снимка: iStock/Guliver

Няма нужда да ви казваме колко важна роля играят бъбреците за тялото ни - те извеждат излишните токсини и течности от организма, поддържат балансирано кръвно налягане и алкално-киселинно равновесие. Ето защо трябва да се грижите добре за тези малки органи и да ги поддържате здрави. За съжаление, има храни, които макар много вкусни, могат да повлияят на нормалното им функциониране, ако се ядат прекалено често или в големи количества.

1. Авокадо

Въпреки че авокадото е популярно и обичано заради различните си хранителни качества, прекалената му консумация може да бъде опасна за бъбреците ви заради високите нива на калий. Разбира се, все организъм се нуждае от този минерал, но ако кръвта се насити могат да се появят мускулни спазми и нередовен сърдечен пулс.

2. Месо

Животинските протеини се усвояват много трудно, което превръща елиминирането на отпадните продукти в тежест за бъбреците. Диета, богата на животински протеини като например популярното „кето“ хранене, може да доведе и до развитие на камъни в бъбреците заради големите количества пурини, които стимулират производството на пикочна киселина.

3. Сол

Здравословната диета трябва да включва максимум 2300мг натрий на ден, което е около една чаена лъжичка сол. Ако ядете твърде много сол, бъбреците ви трябва да работят по-усилено, за да елиминират излишния натрий, така че не е изключено да започнете да задържате вода и да вдигате кръвното налягане.

4. Банани

Подобно на авокадото, бананите също имат много високо ниво на калий. Здравият възрастен трябва да приема около 3500–4700 mg калий дневно, а един средно голям банан съдържа малко над 500mg.

5. Млечни продукти

Твърде големите количества мляко, сирене и кашкавал могат да причинят повече вреда, отколкото полза. И това е заради прекомерното количество фосфор, съдържащо се в тези храни. Бъбреците ви няма да могат да премахнат допълнителния фосфор от кръвта и това може да доведе до по-тънки и слаби кости с течение на времето.

6. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е здравословен и питателен, но ако се яде в големи количества може да навреди на бъбреците още повече. Причината отнново е високите количества фосфор и калий.

7. Портокали

Докато портокалите и портокаловият сок са с ниско съдържание на калории и богати на витамин С, те също имат доста високи нива на калий. Един среден портокал осигурява 240 mg калий, а една чаша фреш от портокал може да съдържа около 470 mg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама