25 години без Даяна - принцесата на народа


25 години без Даяна - принцесата на народа
Снимка: Getty Images

Британските принцове Уилям и Хари отбелязват днес насаме и поотделно, на хиляди километри разстояние, двадесет и петата годишнина от смъртта на майка си принцеса Даяна, разтърсила британското кралство семейство и разстроила целия свят, съобщи АФП.

Лейди Ди, чиято приказна сватба и по-късно разтърсващ развод бяха следени по света, почина в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г., преследвана от папараци. Гледката на двамата й синове - тогава на 15 г. и на 12 г., крачещи редом след ковчега с тленните й останки, едва сдържащи сълзите си пред камерите, развълнува милиони хора.

Преди пет години, за двадесетата годишнина от смъртта й, Уилям и Хари говориха за майка си на възпоменателни събития в нейна памет. Тази година няма да е така.

Според британския в. "Дейли телеграф" двамата братя са решили да не участват в публични възпоменания, а говорители на принцовете потвърдиха, че всеки от тях ще почете годишнината поотделно.

Принц Уилям, на 40 години, напусна Лондон това лято и се премести със съпругата си Кейт и трите им деца в Уиндзор, западно от столицата, където живее и кралица Елизабет Втора.

Малкият му брат принц Хари, на 37 години, живее в Калифорния, САЩ, със съпругата си Меган и двете им деца, след като съпрузите решиха да се оттеглят като високопоставени членове на британското кралско семейство през 2020 г.

Както всяка година, граждани могат да почетат паметта на принцеса Даяна с цветя през входа на двореца Кенсингтън в Лондон или край входа на тунела в Париж, в който принцесата загина на 36-годишна възраст.

Принцесата на Уелс си остава икона, която и до днес се свързва с работата за хуманитарни каузи, които смяташе за близки - като борбата срещу противопехотните мини и подкрепата й за болни от СПИН.

ВДЪХНОВЯВАЩИ ЦИТАТИ НА ПРИНЦЕСА ДАЯНА

Според Джо Литъл от сп."Меджъсти мегъзин", наследството на Даяна е видно в по-неформалното поведение на синовете й Уилям и Хари в сравнение с останалите членове на кралското семейство. Той изтъква, че двамата дават много повече израз на чувствата си. "Уилям ясно вижда, че няма нужда от толкова много формалности, каквито съществуваха по времето, когато баща му бе на неговите години", каза специалистът.

Хари, който призна публично, че смъртта на майка му е повлияла върху психичното му здраве, каза, че ще прекара деня на годишнината със семейството си.

"Всеки ден се надявам тя да се гордее с мен", каза той миналата седмица в САЩ на събитие на организация за подкрепа на пациенти със СПИН. "Ще ми се това да бъде ден, изпълнен със спомени за нейната изключителна работа и обич".

През 2021 г. двамата братя откриха статуя на майка си пред двореца Кенсингтън, но почти не разговаряха помежду си. Те изтъкнаха, че помнят "нейната любов, нейната сила и личност, качества, превърнали я в сила на доброто по целия свят".

Двамата братя не дават сигнали оттогава да подобряват отношенията си. По време на честванията на 70-ата годишнина от управлението на кралица Елизабет Втора през юни, Уилям и Хари седяха далеч един от друг на църковната служба.

Хари и Меган обвиниха кралското семейство в расизъм. Уилям отрече публично твърденията на Меган, че в семейството се питали с какъв цвят кожа ще е детето им заради произхода на съпругата на Хари. Очаква се Хари и Меган да пристигнат във Великобритания през септември и да отседнат в замъка Уиндзор на кралица Елизабет Втора, недалеч от новия дом на принц Уилям. Според британски медии двамата братя не са планирали среща.

 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама