Амбициозно: Сам Мендес ще снима филми за всеки един от The Beatles


Амбициозно: Сам Мендес ще снима филми за всеки един от The Beatles
Снимка: Getty Images

Една от най-великите групи в музикалния бранш, The Beatles, ще бъде увековечена във филм. При това не един! Сам Мендес планира да направи филм за всеки от "удивителната четворка".

За пръв път група The Beatles дава пълни права върху живота и музиката си за филмов проект. Sony Pictures обяви сделка, която може да омаловажи всички музикални биографии, заснемани досега, върху историите и живота на Пол Маккартни, Джон Ленън, Джордж Харисън и Ринго Стар в четири отделни филма.

Продукциите, замислени от Мендес, се очаква да излязат на голям екран по нов начин, с възможност да бъдат прожектирани успоредно или да се показват последователно в киносалоните. Точните планове се очаква да бъдат обявени по-късно. Целта на Sony е филмите да излязат през 2027 г.

Маккартни, Стар и семействата на Джон Ленън и на Джордж Харисън са подписали споразумението за проекта чрез Apple Corps. Ltd, която представлява групата. Sony Music Publishing пък контролира правата за повечето от песните на The Beatles.

"За мен е чест да разкажа историята на най-великата рок група на всички времена и съм развълнуван да отправя предизвикателство към начина, по който се правят филми", каза Мендес в изявление. Всяка от биографиите ще бъде разказана през погледа на съответния изпълнител от The Beatles.

Вижте още: Съдят Преслава за кражба, ето защо (ВИДЕО)

Повече за групата

Най-известните участия на The Beatles в киното са в първите години на групата. Между 1964 г. и 1970 г. групата участва в пет филма, сред които "A Hard Day's Night" (1964) и анимацията "Yellow Submarine" (1968). Музикантите и групата са обект и на много документални филми, най-скорошният от които е The Beatles: Get Back на Питър Джаксън от 2021 г.

През 2023 г. групата се събра отново с помощта на изкуствен интелект в новоиздадената песен "Now and Then". Записът се осъществи с помощта на технологията, използвана от Джаксън в "Get Back", и представи и музикално видео на новозеландски режисьор.

Опитите за драматизация по историята на The Beatles са спорадични и не така въздействащи. Биографичният "The Birth of the Beatles" от 1979 г., когато Джон Ленън е още жив, бе заснет с участието на първия барабанист на The Beatles Пийт Бест като съветник. Независимият "Backbeat" от 1994 г. е хроника на отношенията на Ленън със Стюарт Сътклиф, преди The Beatles да стане известна група. В Nowhere Boy (2009 г.) Арън Тейлър-Джонсън играе ролята на тийнейджъра Джон Ленън. През последното десетилетие музикалните биографии се превърнаха в добър бизнес. Бокс-офис хитове като "Бохемска рапсодия", "Рокетмен" и "Елвис" карат висшите мениджъри в Холивуд да търсят следващия джубокс блокбастър.

Широкоекранните киносъбития днес трябва да са културно сеизмични. Дръзката, широкомащабна идея на Сам е дори отвъд това, каза Том Ротман, председател и главен изпълнителен директор на Sony Pictures' Motion Picture Group.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама