Дъщерята на Пабло Пикасо: Наследството му е тежко


Дъщерята на Пабло Пикасо: Наследството му е тежко
Снимка: Getty Images

Палома Пикасо, последното от четирите деца на Пабло Пикасо, описа "тежкото, но изпълнено с любов" наследство, оставено от нейния баща, чиято 50-годишна от смъртта ще бъде отбелязана на 8 април, предаде Франс прес.

"Бих казала, че (това наследство, б. р.) е тежко, но че зад него стои много любов", каза пред радио "Франс ентер" 73-годишната бизнесдама, родена от извънбрачната връзка на именития испански майстор на четката и френската художничка и авторка Франсоаз Жило.

Палома Пикасо, модна икона и дизайнер на парфюми, рокли и модни аксесоари, описва връзката в детството си със своя баща, за когото е позирала, като "абсолютно вълшебна и прекрасна".

Като дете Палома е "много тихо момиченце" и ѝ е "позволено" да стои в ателието на художника, заклет пушач на "Житан", които прави за нея "малки герои за оцветяване" с празните пакетчета.

Франсоаз Жило: Писателка, художничка и първата жена, зарязала Пикасо

През 1963 г., когато е тийнейджърка, излиза книгата на майка й "Живот с Пикасо". В нея Франсоаз Жило описва художника като "тиранично, суеверно и егоистично същество".

Бестселър в САЩ, книгата е отхвърлена във Франция, където интелектуалци подписват петиция срещу публикуването й на френски език.

"Много хора, които познавах, спряха да ме поздравяват. Тя те учи на това какъв може да е животът, когато си много млад. Вече не ми беше позволено да ходя и да виждам баща си, което беше много болезнено", спомня си тя.

"Това не беше книга срещу Пикасо, тя очовечи Пикасо", смята тя. "Това беше нещо положително за мен, защото превръщането му в неизбежен бог беше начин той да бъде обезчовечен и направен по-малко интересен", добавя дъщерята на художника.

По това време Палома Пикасо е "отстранена" заедно с по-големия си брат Клод от живота на баща им, тогава 83-годишен, и последната му спътница Жаклин Рок.

Благодарение на промяна във френския закон, който първоначално не позволява признаване извън брака, децата на Франсоаз Жило едва по-късно ще приемат името на баща си.

Жило днес е на 101 години. Тя е наречена от Пабло Пикасо "жената, която казва "не" и е единствената от спътниците му, напуснала го, за да преследва собствена кариера като художник в САЩ.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама