Ето това е най-номинираният човек за "Оскар" (СНИМКА)


Ето това е най-номинираният човек за "Оскар" (СНИМКА)
Снимка: Getty Images

Както знаете, първите месеци от всяка година по традиция са посветени на всички възможни награди, отличия и червени килими. Съвсем скоро идва ред и на дългочаканите награди "Оскар". Обикновено когато се заговори за наградите на американската киноакадемия, в съзнанието изниква мисълта за дадена продукция или актьор.

Интересното обаче е, че най-номинираният жив човек в историята на отличията не е този, когото поклонниците на киното виждат на големия екран, а един невероятен талант зад кулисите - композиторът на филмова музика Джон Уилямс.

Вижте още: Брендан Фрейзър се разчувства по време на емоционална реч (ВИДЕО)

На 90 години Уилямс продължава да пише история. Чупенето на рекорди на "Оскар"-ите вероятно е музика за ушите на твореца. Преди броени дни стана ясно кои ще са претендентите за 95-ите награди на Академия за кинематографично изкуство и наука. За пореден път сред тях намери място Джон Уилямс, който подобри собствения си рекорд за най-номиниран жив човек. Композиторът освен това стана най-възрастният номиниран за престижните отличия.

Някой беше казал, че има ли номинации за "Оскар", там е и Джон Уилямс. Думите звучат правдоподобно, имайки предвид, че на 24 януари прочутият композитор получи 53-а номинация за "Оскар" за музиката към филма "Семейство Фейбълман" на режисьора Стивън Спилбърг, с когото го свързва над 50-годишно сътрудничество. Самият Спилбърг беше номиниран за девети път в режисьорската категория.

"Много съм благодарен на Академията за любезното признание и съм изключително благодарен на Стивън Спилбърг, че ми предложи възможността да композирам музиката за този много специален и личен филм", каза рекордьорът.

Номинацията на Уилямс за "Семейство Фейбълман" е неговата 17-а за работата по филм на Спилбърг.

Предишната номинация за Джон Уилямс беше през 2020 г. за музиката към деветия и последен епизод от култовата космическа сага "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър". За първи път композиторът е номиниран през 1968 г. за "Долината на куклите". Следващата година той получава две номинации, а през 1973 г. - три.

Уилямс има 48 номинации за музика и пет за оригинална песен. Композиторът е печелил "Оскар" пет пъти. Първият от тях идва четири години след първата му номинация. Статуетката му е присъдена през 1972 г. за филма "Цигулар на покрива" (1971). Следват награди на американската киноакадемия за музиката към филмите "Челюсти" (1975), "Междузвездни войни" (1977), "Извънземното" (1982) и "Списъкът на Шиндлер" (1994).

Въпреки че е най-номинираният за "Оскар" композитор, Джон Уилямс не е най-награждаваният. Рекордът по този показател държи Алфред Нюман с девет награди за музиката си към някои от най-емблематичните филми на 20-и век.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама