Готвят пищни тържества по случай 70 години от възкачването на трона на Елизабет II


Готвят пищни тържества по случай 70 години от възкачването на трона на Елизабет II
Снимка: Getty Images

Великолепие, пищност и пудинги ще бъдат в центъра на тържествата по случай 70-годишния юбилей на кралица Елизабет II, съобщи Бъкингамският дворец. Най-дългогодишният британски монарх ще бъде единствената кралица или крал в дългата история на страната, управлявала в продължение на 70 години.

Платиненият юбилей на 95-годишния монарх започва на 6 февруари - датата, на която през 1952 г. тя става кралица след смъртта на баща си, крал Джордж VI.

Служителите на Бъкингамския дворец представиха поредица от събития, които ще отбележат събитието и ще отразят призива на кралицата тържествата да насърчат настроението на национално единство.

Върхът на празненствата, които отразяват националните страсти, е конкурсът за създаване на нов юбилеен пудинг, като победителят ще бъде избран от жури, включващо главния готвач на двореца.

На държавния глава ще бъде връчена и дигитална карта, показваща всяко дърво, засадено в рамките на инициативата на кралицата "Зелени корони". Кралицата и нейният най-голям син и наследник принц Чарлз засадиха свое собствено дърво в кралското имение в Балморал, Североизточна Шотландия, през октомври миналата година.

 

Основните тържества ще се проведат през четиридневен дълъг уикенд, който ще започне с официални празници в четвъртък, 2 юни, и петък, 3 юни. В четвъртък на парада по случай рождения ден на кралицата повече от 1000 войници, коне и военни музиканти ще изпълнят церемонията Trooping of the Colour в центъра на Лондон. Ежегодното събитие в центъра на Лондон отбелязва официалния рожден ден на кралицата, но през последните две години беше отменено заради пандемията от коронавирус. В продължение на традиция, датираща от стотици години, тази вечер хората ще запалят фарове в над 1500 града и села в цялата страна. В петък в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон ще бъде отслужена благодарствена служба, а в събота ще се състои концерт с участието на известни звезди. Очаква се в неделя, 5 юни, да се проведат повече от 200 000 квартални партита, както и уличен спектакъл в Лондон с участието на изпълнители от цялата Общност на нациите.

Роклята и одеждите, носени от кралицата по време на коронацията ѝ през 1953 г., ще бъдат изложени в дома ѝ в замъка Уиндзор западно от Лондон след основните събития.

Кралските служители се надяват събитията да предизвикат повече положителни заглавия след множеството негативни публикации през последните месеци.

Вторият син на кралицата, принц Андрю, е изправен пред граждански иск в САЩ за сексуално посегателство и пред въпроси за връзките му с осъдените за сексуални престъпления Джефри Епщайн и Гислейн Максуел.

Внукът на монарха, принц Хари, ще издаде мемоарите си тази година, като семейството се готви за нови разкрития след критиките му миналата година.

В програмата на масовите юбилейни събития не се споменават ограниченията заради Ковид, които ограничават кралските ангажименти и други публични задължения от началото на 2020 г.

Кралица Елизабет II е едва вторият британски монарх, който празнува сребърен, златен и диамантен юбилей по случай 25, 50 и 60 години на трона.

През 1977 г. сребърният ѝ юбилей премина под знака на улични тържества и шествие в цялата страна, както и под знака на пънк химна на Sex Pistols "God Save The Queen". Акцент в Златния юбилей през 2002 г. беше изпълнението на националния химн от китариста Брайън Мей от рок групата Queen на покрива на Бъкингамския дворец. През 2012 г. флотилия от 1000 лодки премина по Темза, за да отбележи 60-годишнината от управлението на кралицата, което допринесе за повишаване на интереса и подкрепата за монархията. Скоро след това кралицата и любимите ѝ коргита се снимаха заедно с актьора от "Джеймс Бонд" Даниел Крейг на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама