Холивуд в шок заради изненадващата номинация за "Оскар", ето чия (СНИМКА)


Холивуд в шок заради изненадващата номинация за "Оскар", ето чия (СНИМКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

Британската актриса Андреа Райзбъро разбуни Холивуд, след като изненадващо, а за някои направо шокиращо, се оказа сред номинираните за награда "Оскар" в категорията за най-добра актриса във водеща роля за превъплъщението си като самотна майка алкохоличка в малко известния, но пък похвален от критиците филм "Лесли" ("To Leslie").

По-рано стана ясно, че Американската Академия за кинематографично изкуство и наука няма да отмени изненадващата номинация на Андреа Райзбъро. Организацията обяви решението си след заседание, на което беше обсъдена агресивната кампания, за която се смята, че е довела до номинацията.

Появата ѝ в този престижен списък повдигна редица въпроси, но не защото Райзбъро не заслужава да се бори за "Оскар", а заради това, че до този момент името ѝ не се чу нито веднъж на предшестващите номинациите церемонии като "Златен глобус" и отличията на Гилдията на актьорите в САЩ. Те традиционно са смятани за важен индикатор за предпочитанията на Американската академия за кинематографично изкуство и наука. Родената в Нюкасъл актриса фигурираше само в номинираните за приза "Независим дух", който отличава независимите филми.

Прокраднаха се и съмнения, че осигурявайки си номинацията, бялата британска актриса вероятно е лишила от възможността да бъдат отличени чернокожите Вайола Дейвис ("Жената воин") и Даниел Дедуайлър ("Тил"), получили признания за работата си през този награден сезон. Режисьорката на "Тил" Чиноние Чукву дори си позволи в своя публикация в Инстаграм да обвини Академията в "безсрамна мизогиния към чернокожите жени", но без да споменава имена.

Необичайно е също, че филм, стигнал до номинация за "Оскар" като "Лесли", е успял да реализира приходи от първите си прожекциите през октомври м.г. от едва 27 000 щатски долара, сочи официалната статистика.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама