Катрин Деньов: Една икона на 80 години


Катрин Деньов: Една икона на 80 години
Снимка: Getty Images

Днес, на 22 октомври, Катрин Деньов отбелязва своя 80-годишен юбилей! За празника на великата актриса БГНЕС напомня малко известни обстоятелства за нейните филми, тайните и насладите ѝ.

Ксавие Бовоа споделя, че когато целунал Деньов във кино лентата "Вятър в нощта", си помислил, че допира с устни Айфеловата кула. Арно Деплешен споделя, че Деньов играе по този начин, както Стендал написа. Франсоа Трюфо съобщи, че Деньов въобще не е актриса. Жерар Депардийо сподели, че в Деньов живеят две дами и на двете не им харесва да бъдат Деньов. Според Уилям Уайлър има актриси и има човешки същества, а Деньов не е нито едното, нито другото. А Жил Дельоз твърди, че киното създава повече мъченици от Инквизицията или тайните служби.

Вижте още: Коледа подрани: За първи път Шер издава албум с коледни песни

На 22 октомври Катрин Деньов навършва 80 години. През 2004 година Катрин Деньов издава съзнателно скромна книга със мемоари " В личната си сянка " - дневник, който води по време на фотосите на шест кино лентата ( " Априлска полуда ", " Тристана ", " Изток-Запад ", " Индокитай ", " Вятърът в нощта " и " Танц в мрака " ). Този текст е цялостен с мелодраматични етюди, напомнящи реклами на

безценен парфюм, безценен алкохол или някой аксесоар на YSL - самотност в хотелска стая, пушек от ментолови цигари, лед, който се топи на дъното на чаша, нощта, която обгръща мраморните плещи на героинята като първокласен кашмирен шал. Нищо персонално. Но и нищо изненадващо. В

продължение на доста години отговорът на предложенията на издатели или публицисти да опише на света по какъв начин е живяла, по какъв начин е творила, звучеше извънредно изсъхнало и недвусмислено: мадмоазел Деньов не желае да си спомня нищо.

И даже когато мадмоазел Деньов се съгласяваше на поредност от изявленията - с Еманюел Карер през 2016 година или с Арно Деплешен през 2010 година - резултатът беше сходен. Няколко от дълго време известни анекдота като историята за Алфред Хичкок, с който не се получило, тъй като в деня, в който трябвало да вземе съдбоносно решение за основна роля на мадмоазел Деньов бил изваден зъб. Иначе - солидно кокетство. Не събеседник, а глуха стена - всеки диалог за душата на актрисата се трансформира в игра на скуош.

Но всеки забранен опит да се разкрие тайната на дамата, която сътрудниците й във филми съпоставят с Айфеловата кула, се трансформира в правосъден развой. 70 са заведени от нейния непрекъснат юрист Жил Драйфус, като всичките 70 са задоволени. Една от жертвите на Деньов е самият Серж Тубиана, някогашен основен редактор на Les Cahiers du cinema, който се осмелява в съавторство с Антоан дьо Бек да напише книга за Франсоа Трюфо, от която публиката научава, че великият режисьор и великата актриса са имали мимолетна, само че буйна обич на снимачната площадка на " Сирените на Мисисипи ". Катрин Деньов се съди и със създателя на уеб страницата toutsurdeneuve (всичко за Деньов), и със суетни фенове, които се пробваха да си създадат с нея селфи на стълбите на църквата " Сен Сулпис ", против която тя живее от доста години. Между другото, на домофона има бутон с буквите CD - като че ли намек: тъкмо толкоз информация ви е нужна. За останалото, chers amis, отидете на кино.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама