Катрин Деньов се извини на жертвите на сексуално насилие


 Катрин Деньов се извини на жертвите на сексуално насилие
Снимка: Getty Images/Guliver

Френската актриса Катрин Деньов потвърди подписа си под обръщение в подкрепа на свободата на мъжете да ухажват настойчиво жените, но поднесе извиненията си на жертвите на сексуално насилие. Текстът беше публикуван в неделя вечерта на сайта на френския ежедневник Libération.

Деньов подчерта, че се извинява само на тези от жертвите на сексуално насилие, които са се почувствали засегнати от предишното ѝ обръщението.

Легендарната кинозвезда на Франция и около 100 други жени поставиха имената си под декларация, осъждаща лавината от "изобличения", която последва твърденията, че холивудският продуцент е атакувал сексуално жените в продължение на десетилетия. Деньов се обяви срещу новия "пуританизъм", предизвикан от секс скандалите в Холивуд и обяви, че мъжете трябва да имат право настойчиво да докосват жените.

Деньов и още 99 френски жени творци и преподавателки подписаха отворено писмо, отпечатано във в. "Монд", в което се изразява съжаление от вълната "изобличения", последвали обвиненията, че холивудският продуцент Харви Уейнстейн е изнасилвал или злоупотребявал сексуално с много жени десетилетия наред. Според подписалите писмото последвалият "лов на вещици" е заплаха за сексуалната свобода.

"Изнасилването е престъпление, но да се опитваш да съблазниш някого, дори да е упорито или непохватно, не е престъпление, а галантност и това не е признак на агресивен мачо", се казва в писмото.

Авторките изтъкват, че започнатата в социалните мрежи кампания в подкрепя на жертвите на сексуален тормоз е прераснала в начин за публично предявяване на обвинения срещу хора, които фактически не получават право на ответни действия и биват приравнени към сексуалните престъпници. "Такова прибързано правосъдие вече доведе до жертви, някои мъже се сблъскаха с ограничения в работата, бяха уволнени, макар че постъпката им е била в това, че са докоснали нечие коляно, опитали са се да откраднат целувка, да говорят на интимни теми по време на работен обяд или да изпратят съобщение със сексуален характер на жена, която не отговоря на чувствата им", пише в писмото.

По-късно италианската актриса Азия Ардженто, която беше сред първите, които обвиниха Уейнстейн, реагира гневно в Twitter по отношение на Деньов и другите подписали декларацията. Водещи френски феминистки също подложиха звездата на безмилостни нападки в писмо до френското радио, определяйки нея и съмишленичките ѝ като "апологети на изнасилването". Те заявиха, че повечето от жените, които са подписали писмото до ежедневника "Монд", са "рецидивисти в защитата на прелъстителите на деца", имайки предвид филмовия режисьор Роман Полански, когото Деньов подкрепя в дългата му борба срещу екстрадиране в САЩ по обвинения в изнасилване.

"(Мъжките шовинистки) прасета и техните съюзници имат основание да се притесняват. Техният стар свят бързо изчезва", добавят противничките на Деньов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама