Мерилин вос Савант: Най-умната жена в света


Мерилин вос Савант: Най-умната жена в света
Снимка: Instagram

Ако ви попитат кой е най-умният човек на нашето съвремие, вероятно бихте казали Илън Мъск или Стив Джобс. Но всъщност човекът, който официално има най-висок коефициент на интелигентност, се казва Мерилин вос Савант и мозъкът ѝ е далеч по-популярен от самата нея.

И понеже винаги сме се вълнували да научим повече за живота на различни изключителни жени, днес ще ви споделим историята на най-умната дама на света.

Мерилин е забележително дете с незабележително детство. Тя е родена през 1946 г. в Мисури, а родителите й са имигранти от Германия и Италия. Живее своето спокойно детство в провинцията и в живота ѝ не се случи нищо необикновено. Савант прави първия си тест за интелигентност през септември 1956, когато е само на 10 години. Оказва се, че умствената ѝ възраст е като на 23-годишен гений, а общият резултат, който постига тогава, е 228. За сравнение, средният резултат на IQ на нормален възрастен човек е между 85 и 115.

Въпреки тази зашеметяваща информация, родителите ѝ решават да запазят в тайна изследването от обществеността, за да ѝ осигурят нормално детство.Когато Савант расте, тя бележи невероятен успех във всичко, но бързо се отегчава. Дори напуска Вашингтонския университет само след 2 години следване и невероятни оценки. Мерилин започва да гради кариера с акции и недвижими имоти, но истинската ѝ страст е писането. Тя използва личните си инвестиции, за да стане писател на пълен работен ден. Но дори тогава Савант пише романи и разкази под псевдоним, за да остане далеч от светлината на прожекторите.

НАДЕЖДА СТАНЧОВА: ПЪРВАТА ЖЕНА ДИПЛОМАТ В СВЕТА

1988 година променя живота на Мерилин. Нейното невероятно високо ниво на IQ от 228 е включено в Залата на славата на Рекордите на Гинес. Изведнъж Савант става знаменитост. Интервюта, телевизионни предавания и дори собствен образ в епизод на „Семейство Симпсън”. За недоброжелателите си тя е човек, който е пропилял гениалния си дар, но на нападките тя отвръща, че човек така или иначе използва само 10% от мозъка си. В свое интервю тя казва „Коефициентът на интелигентност е просто способност, а не калкулатор.”

Като съпруга, майка и успешна колумнистка животът ѝ изглежда твърде нормален, за което тя е доста оплювана. През 1987 Мерилин се омъжва за Робърт К. Ярвик - хирургът, разработил механично изкуствено човешко сърце. Въпреки всички приказки за пропиления талант, Мерилин смята, че е на прав път: „Обществото ни предлага толкова много. Не мисля, че правим достатъчно, за да му се отблагодарим, но мисля, че всички носим социална отговорност, а за мен писането е отличен начин да върна на хората това, което са ми дали. “

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама