Надежда Станчова: Първата жена дипломат в света


Надежда Станчова: Първата жена дипломат в света
Снимка: Instagram

Вече сме ви разказвали за невероятните съдби на няколко известни българки, сред които Екатерина Каравелова, Мара Бунева и Тота Чехларова. Друго име, което заслужава да бъде споменавано и помнено, е това на Надежда Станчова -първата жена в света с дипломатическа кариера, която поема пълен контрол над легация в отсъствието на посланика и първия секретар.

Надежда е родена през 1894 година в семейството на Димитър Станчов и графиня Анна дьо Грено. Баща ѝ учи във Виена и след избирането на Фердинанд за български княз е назначен за негов личен секретар до 1889 г. и началник на тайния му кабинет до 1894 г. Благодарение на пътуванията с родителите си из Европа, Надежда получава много солидно образование и научава 8 езика. От съвсем малка намира мястото си в кралския двор като придворна дама на княгиня Мария-Луиза и царица Елеонора.

РУТ БАТЕР: ИКОНАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ПОП КУЛТУРА

Надежда Станчова започва дипломатическата си кариера като секретар и преводач на земеделския водач Александър Стамболийски и участва в стодневната му обиколка из Европа, по време на която той се опитва да смекчи условията на Нойския договор и санкциите, наложени на България след края на Първата световна война. Тя продължава израстването си като през 1922 г. е назначена за секретар на българското посолство в САЩ.

През 1924 г. Надежда Станчова се омъжва за шотландския лорд Кай Мюър, който е търговец на индийски чай и памук, и става лейди Мюър. Така тя намира своето място в елита на английското общество. След омъжването си Надежда се посвещава на благотворителни каузи и на балетното изкуство, но не забравя и България. Освен това, тя се отдава и на кариера в БиБиСи. Започва да работи там през 1930 г., където я препоръчва известният историк Арнолд Тоенби. Надежда Станчова участва в предаване за България “Nation trained to work”, което се излъчва на 14 май 1931 г., като част от поредицата "World and Ourselves Hours".

Политиката обаче продължава да я намира дори и след десетилетие извън активно участие от нейна страна. С Борис Сакскобургготски се познават от деца и дори са връстници. След като става цар, той търси съдействието ѝ за укрепване на връзките в Лондон. На Надежда Станчова е възложено посредничество в английските дипломатически среди за каузата на България. Включването на България във Втората световна война слага край на тези приятелски връзки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама