Тота Чехларова: Първата дипломирана лекарка в България


Тота Чехларова: Първата дипломирана лекарка в България
Снимка: Instagram

С топлина в сърцето и сълзи на очи продължаваме да ви запознаваме с историите на различни силни и необикновени жени, променили хода на историята по един или друг начин. Вече сме ви разказвали за невероятните съдби на няколко известни българки, сред които Екатерина Каравелова и Мара Бунева. Разбира се, стараем се да отдадем заслуженото и на по-малко популярните дами, оставили своята следа, като Анка Ламбрева, например – първата българка, обиколила света. Днес се потапяме в една доста сериозна материя – медицината, за да ви запознаем с първата българска лекарка.

Тота (Теодора) Венкова е родена през 1855 г. в Габрово в семейството на Мария и Венко Чехларя. Тя осиротява рано и живее при семейството на своята сестра. С помощта на роднини и деятелки от местното женско благотворително дружество “Майчина грижа” тя успява да завърши (с отличие) девическо училище в града и малко след това е назначена за учител в същото училище с годишно възнаграждение от 4 000 гроша.

След четири години, по време на Руско-турската освободителна война, всички училища в града са превърнати в болници. Девическото училище приютява ранените бежанци от опожарената Стара Загора, а сградата на Априловската гимназия – болните и ранените в боевете за прохода Шипка. Именно тук, в този временен военен лазарет, Тота Венкова решава да посвети живота си на страдащите.

През 1878 година интелигентната дама получила стипендия на стойност 300 рубли от руското дамско благотворително дружество и заминала за Санкт Петербург, за да изучава медицина. Уви, мечтите ѝ били прекъснати много скоро след това заради сериозно белодробно заболяване, което налагало лечение у дома. Това може да е забавило сбъдването на мечтите ѝ, но в никакъв случай не я е отказало. Напротив, през 1883г Тота отново се върнала в Санкт Петербург, за да продължи обучението си и да се дипломира като доктор по медицина.

10 години по-късно решила да специализира детски болести, а малко по-късно добавила още една специалност към резюмето си – гинекология. Когато се прибрала у дома, Венкова взела дейно участие в създаването на първите курсове за акушерки към Александровска болница, организирани края на 19-ти век. Тота работила последователно като медик в няколко големи болнични заведения в Русе, във Велико Търново и в София.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама