Рут Батер Гинсбърг: Иконата на съвременната поп култура


Рут Батер Гинсбърг: Иконата на съвременната поп култура
Снимка: Instagram

Рут Батер Гинсбърг е може би най-известният съдия във Върховния съд в американската история, истинска звезда в държава, в която повечето хора не могат да посочат нито един член от същата администрация. Смъртта ѝ през септември тази година провокира масов траур и всеобща скръб. Но нещо повече, Гинсбърг държеше, и продължава да държи, специално пространство в поп културата, пълно с нейни мемета, цитати и снимки - наистина безпрецедентно явление за американски юрист.

Гинсбърг е истински символ на феминизма, посвещава живота си на борбата за правата на жените. И все пак нейната културна слава бе „изкована” чак след две десетилетия мандат в съда, с поредица от силно формулирани и смело заявени мнения.

СИМОН ДЬО БОВОАР: НАЙ-ИЗВЕСТНАТА ФЕМИНИСТКА НА ХХ ВЕК

Рут Джоан Батер, втората дъщеря на Нейтън и Сесилия Батер, израства в Бруклин, Ню Йорк, в семейство на евреи. Майката на Рут, която има голямо влияние в живота ѝ, я научава колко важни са независимостта и доброто образование. Батер завършва университета Корнел през 1954 г първа в своя клас. Същата година се омъжва за Мартин Д. Гинсбърг, също студент по право. Първите години на брака им са предизвикателни, тъй като първото им дете Джейн се ражда малко след като Мартин е призован в армията през 1954 г. Служи две години и след освобождаването си двойката се завръща в Харвард, където и двамата започват да следват.

В Харвард Рут се учи да балансира между живота на майка и новата си роля на студентка по право. Освен това, тя се сблъсква с много доминиране от страна на мъжете, враждебна среда, само с 8 жени от випуск 500 души. Въпреки всичко, тя не се отказва и завършва с отличие, след което поема кариерата си в ръце.

През 1980 г. президентът Джими Картър назначава Рут Гинсбърг в Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия. Тя служи там, докато не е назначена във Върховния съд на САЩ през 1993 г. от президента Бил Клинтън. Гинсбърг се превръща във втората жена, заемала този пост, както и в първата от еврейски произход. Като съдия Гинсбърг е смятан за част от умерено-либералния блок на Върховния съд, тъй като изразява стабилно мнение в полза на равенството между половете, правата на работниците и разделянето на църквата и държавата.

Рут и Мартин са щастливо женени в продължение на цели 56 години, докато през 2010 година той не умира от рак. Като двойка те са съвсем различни - Мартин е общителен, забавен и обича да разказва вицове, докато Рут е сериозна, деликатна и срамежлива. Тя описва своя любим като „Най-голямата ѝ подкрепа в живота и единственият мъж, който се е интересувал от нея заради ума ѝ.”

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама