7 неща, които издават, че не сте сигурни в себе си


7 неща, които издават, че не сте сигурни в себе си
Снимка: iStock/Guliver

Несигурното поведение може да изглежда срамежливо и не особено проблемно, но всъщност е доста токсично. Ако затваряме очите си за ниската самооценка, може да пропуснем много възможности и дори да се спуснем по доста лош наклон. Добрата новина е, че има определени издайнически неща, които сигнализират, че имате проблеми с увереността.

1. Твърде позитивни сте

Въпреки че оптимистичната нагласа е чудесно качество, често хората крият емоционалната си несигурност зад усмивки. Твърде силният смях, прекалената любезност и оптимистичното настроение, когато е ирелевантно към дадена ситуация, обикновено са психологически тактики за разсейване от нещо лошо.

2. Искате перфектен резултат всеки път

Перфекционизмът може да бъде резултат от ниско самочувствие. Човек, който никога не се чувства удовлетворен от себе си, не може да приеме резултатите, които получава, опитвайки се да постигне идеален резултат. Това важи особено силно за неща, пряко касаещи човека като личност – външен вид или състояние на дома. Тези хора отделят по 2 часа в чистене, когато са поканили гости, например.

6 ЗНАКА, ЧЕ СТЕ АЛФА ЖЕНА

3. Не приемате критика

Често приемате обратната връзка като нещо лично към вас, а не като резултат на задачата, която сте изпълнили. В резултат на това критиката може да бъде много трудна за приемане.

4. Обичате да споделяте постиженията си

Споделянето на хубавата страна от живота стана особено лесно с помощта на социалните мрежи. Но имайте едно наум, ако видите някой активно да демонстрира добрите неща в живота си - сигурно търси одобрение и приемане.

5. Не можете да казвате „Не”

Неуверените хора не се замислят да пропътуват половината град, за да гледат децата на приятелите си, дори и след дълъг ден на работа. Страхотно е, ако искате да помогнете, но ако хората ви използват, време е да спрете.

6. Имате нужда от успокоение

Някои хора не могат да се справят с краткосрочната тревожност, така че непрекъснато търсят одобрение и подкрепа. Понякога това може да облекчи притесненията, но в дългосрочен план означава, че нямате емоционален потенциал да се справите сами с проблемите.

7. Често премисляте всяка случка

Премислянето е много токсична черта, която трябва да се управлява постоянно. Започнете да си представяте най-добрите сценарии на нещата, които ви се случват и спрете да премисляте едно нещо по 10 пъти, опитвайки се да вземете най-доброто решение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама