Румен Радев ще участва в траурната церемония в Лондон за погребението на Елизабет II


Румен Радев ще участва  в траурната церемония в Лондон за погребението на Елизабет II
Снимка: Getty Images

Държавният глава Румен Радев ще участва на 19 септември в траурната церемония в Лондон по повод погребението на кралица Елизабет II, съобщиха от администрацията на президента.

Кралица Елизабет II почина на 8 септември. Тя управлява Обединеното кралство от 1952 г. и е най-дълго управлявалият британски монарх. Неин наследник ще бъде крал Чарлз III. 

Над 1 милион души се очакват в Лондон за погребението на кралица Елизабет II. Това обявиха транспортните власти в английската столица ден преди траурната церемония.

Началникът на транспортната служба Анди Байфорд заяви, че след смъртта на кралицата на осми септември, общественият транспорт в британската столица е започнал да обслужва "огромен брой нови пътници", но утре се очаква пикът на натоварването.
В цялата страна ще бъдат предоставени 250 допълнителни услуги за придвижване по железопътната мрежа. Според Питър Хенди, който е ръководител на британската железопътна компания "Нетуърк рейъл“, утре ще се осъществи "най-голямата операция в обществения транспорт от олимпийските игри през 2012 г. насам",
Сутринта летище "Хийтроу" ще отмени над 100 полета, за да не допусне звукът от прелитащи самолети да смущава погребалната служба в  Уестминстърското абатство, както и полагането на ковчега ѝ в гроба в замъка Уиндзор. 
Летището в Западен Лондон съобщи, че мерките ще засегнат 15 процента от планираните 1200 полета.Над 1 милион души се очакват в Лондон за погребението на британската кралица Елизабет Втора. Това обявиха транспортните власти в английската столица ден преди траурната церемония.

Началникът на транспортната служба към ресорното министерство Анди Байфорд заяви, че след смъртта на кралицата на 8 септември общественият транспорт в британската столица е започнал да обслужва "огромен брой нови пътници", но утре се очаква пикът на натоварването.

В цялата страна ще бъдат предоставени 250 допълнителни услуги за придвижване по железопътната мрежа. Според Питър Хенди, който е ръководител на британската железопътна компания "Нетуърк рейъл“, утре ще се осъществи "най-голямата операция в обществения транспорт от олимпийските игри през 2012 г. насам", предава Associated Press, цитирана от БТА.

Сутринта летище "Хийтроу" ще отмени над 100 полета, за да не допусне звукът от прелитащи самолети да смущава погребалната служба в  Уестминстърското абатство, както и полагането на ковчега на кралицата в гроба в замъка Уиндзор. 

Летището в Западен Лондон съобщи, че мерките ще засегнат 15 процента от планираните 1200 полета.

Вижте още: Елизабет II като млада

Държавното погребение на кралица Елизабет II ще бъде и най-голямата операция по сигурността, която някога е предприемала, съобщи лондонската полиция, предаде Ройтерс. Това се дължи на големият брой министър-председатели, президенти и кралски особи, които ще присъстват, уточнява БГНЕС.

Полицията се подготвя за различни събития - от терористични заплахи до протести и струпване на тълпи, заяви Стюарт Кънди, заместник-помощник комисар на лондонската столична полиция.

Това ще е най-мащабната операция за защита на световни лидери и кралски особи в почти 200-годишната история на полицията, като ще бъдат изпратени служители от почти всички сили в страната, допълни той.

Сред дежурните специалисти ще има водолази, водачи на кучета, полицаи на коне, мотоциклетисти, полицаи с огнестрелни оръжия и служители за лична охрана, които ще охраняват лидери и членове на кралското семейство от цял свят. Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон са сред най-високопоставените гости от чужбина, които са потвърдили, че ще присъстват.

Вижте още: Рекорди, поставени от кралицата

Десетки компании във Великобритания обявиха, че затварят всичките си обекти на 19 септември заради погребението на Елизабет II. Сред тях са McDonald's,  Aldi, Argos, Asda, B&Q, Blue Diamond Garden Centres, Center Parcs, Curry's, Dobbies Garden Centres, Harrods, Holland & Barrett, Homebase, Ikea, John Lewis, Lidl, Morrisons, Odeon cinemas, Pets at Home, Primark.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама