Жените, на които се доверяваше кралица Елизабет Втора


Жените, на които се доверяваше кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty Images

През целия си необикновен живот като най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, Елизабет Втора имаше тесен кръг от приятели, на които можеше да се довери и да разчита. От любимата ѝ сестра принцеса Маргарет до нейните придворни дами и гардеробиерката ѝ Анджела Кели, кралицата, която почина миналата седмица на 96-годишна възраст, беше подкрепяна от избран брой жени.

Придворните дами на Елизабет Втора, избрани лично от нея, имаха различни задължения, включително грижа за частни и лични въпроси на кралицата и обработка на нейната кореспонденция. Сред тях беше старшата ѝ придворна дама, лейди Сюзън Хъси, която беше омъжена за покойния председател на BBC Мармадюк Хъси. Придворните дами на кралицата също бяха част от HMS Bubble - името, дадено на група от около 20 служители, обслужващи кралицата в Уиндзор по време на пандемията от COVID-19. Някои от придворните дами бяха с кралицата повече от 50 години и бяха нейни приятели и верни помощници, а тяхната дискретност и подкрепа се оказаха безценни за нея.

Междувременно Елизабет Втора беше особено близка с дъщеря си принцеса Ан, с която споделяше любовта си към ездата и конете, както и със съпругата на принц Едуард - Софи.

Принцеса Маргарет

Общественото мнение за покойната принцеса Маргарет остава като за светска личност, която живее на бързи обороти и прекарва много време в купони. Но по-малко известно е, че тя също била посветила живота си на служба на сестра си и на поддържане на ценностите на монархията. Това било качество, което кралицата оценявала и от време на време защитавала по-малката си сестра от това, което смятала за несправедлива атака от страна на депутати и други хора. Отношението на Маргарет към сестра ѝ, кралицата, било непостоянно и често неучтиво. От една страна, тя била най-верният ѝ поддръжник. "Моята задача в живота е да помагам на кралицата", често казвала тя. Но в други случаи действията ѝ показвали негодувание и безразличие към сестра ѝ, което карало дори дългогодишни придворни, които я познавали добре, да поклащат глави.

На държавен банкет през 1957 г., когато кралицата получила комплимент от министър председателя за вечерната ѝ рокля, Маргарет небрежно отбелязала пред други гости: "Скъпа, този тоалет наистина показва прекалено много гърдите ти". И когато кралицата и принц Филип празнували десетата годишнина от сватбата си през същата година, Маргарет пропуснала празничната вечеря, за да отиде на мюзикъл в Уест Енд с приятели. Тя се върнала в Бъкингамския дворец в полунощ, когато партито почти било приключило, без подарък, картичка или дори извинение. Както кралицата изяснила на Маргарет, тя трябвало да защитава монархията, да действа първо като Суверен, второ като сестра.

До погребението на Маргарет през 2002 г. отношението на монарха към сестра ѝ изглеждало смекчено. Тя отвела Ан Гленконър настрани и ѝ благодарила, че е довела Роди Луелин в живота на Маргарет. Тя ѝ казала: "Бих искала само да кажа, че на моменти беше доста трудно, но ви благодаря много, че представихте принцеса Маргарет на Роди. Той я направи наистина щастлива". Това било доста изненадващо от нейна страна, сякаш се е научила от нейните деца и проблемните им бракове да бъде по-приемлива и разбираща. Последното десетилетие от живота на Маргарет отново сближило сестрите, като принцесата се доказвала отново и отново като лоялен и отдаден поддръжник. Особено през 1992, която била доста трудна година за кралицата - тогава се разделиха херцогът и херцогинята на Йорк, принцът и принцесата на Уелс, принцеса Ан се разведа, а в замъка Уиндзор имаше голям пожар.

Научете ТУК повече за живота на принцеса Маргарет

Принцеса Ан

Принцеса Ан е родена през 1950 г. и е второто дете на кралицата след Чарлз. Предполага се, че двете са се сближили през последните години, като кралицата започнала да разчита много на принцеса Ан преди смъртта си. Експертите смятат, че кралицата дала на дъщеря повече отговорности, тъй като тя е човек, на когото може да се довери. Ан прилича на баща си по характер, както един биограф пише: "Тя се справя – никога не се оплаква". По-рано източници казаха, че ролята на принцеса Ан в семейството също е нараснала след скандала със сексуалното насилие на херцога на Йорк, като един от тях каза, че тя "вероятно ще стане много по-важна фигура" в семейството след "ранното пенсиониране" на Андрю.

Кралският автор Фил Дампиър е казал пред Telegraph: "Сега Ан е в много по-добри отношения с кралицата, отколкото преди. Винаги е била близка с баща си, защото много прилича на него".

"За разлика от по-малкия си брат, принц Андрю, тя е изключително дискретна и няма вероятност да допусне големи грешки, които да опетнят монархията", каза Дампиър.

Въпреки собствените си проблеми в миналото, експертите подчертаха, че принцеса Ан успешно е успяла да ги загърби, докато "е твърде късно за Андрю да направи същото".

Силна и упорита, тя има остроумие и твърдо вярва в традициите, като веднъж каза: "Не мисля, че това по-младо поколение разбира какво сме правили в миналото. В днешно време повечето смятат: "О, нека го направим по нов начин", а аз вече съм на етап "Моля, не преоткривайте това конкретно колело". За майка си Ан просто казва: "Тя е забележителна".

В последните години от живота на кралицата принцеса Ан я придружаваше на множество различни ангажименти, включително на първото официално посещение на монарха след смъртта на нейния съпруг принц Филип. Двете се появиха няколко пъти в Глазгоу като част от традиционното пътуване на кралицата до Шотландия за "Седмицата на Холируд" през 2021 г.

Междувременно принцесата също се присъедини към Елизабет Втора, когато за първи път използва бастун на публично място, докато присъстваше на благодарствена служба за отбелязване на стогодишнината на Кралския британски легион в Уестминстърското абатство през октомври 2021 г. И в последната официална публична изява преди смъртта на кралицата двете пътуваха до Мейдънхед, за да посетят хоспис.

Принцеса Ан беше в Шотландия, когато кралицата се разболя, и остана до леглото ѝ в замъка Балморал, докато висши членове на кралското семейство се втурнаха да се сбогуват.

Анджела Кели

Кралицата и три пъти развеждалата се г-ца Кели от Ливърпул прекарали повече от 20 години, изграждайки интригуващо близки отношения. Анджела е родена през 1952 г., едва осем седмици след смъртта на крал Джордж VI и възкачването на кралица Елизабет на трона, в яростно патриотично римокатолическо семейство с твърда работна етика. Баща ѝ Томас бил, както баща си преди него, моряк от търговски кораб, който рискувал живота си, за да ескортира конвои през Северния Атлантик по време на Втората световна война и оцелял след торпедна атака от германски подводници. Майка ѝ - Тереза - била медицинска сестра, която също карала линейки по време на войната.  След войната парите в семейството на Брадли били оскъдни - заедно с пространството в техния общински апартамент в Ливърпул. Томас работел като шофьор на кран в доковете, а по-късно като работник във фабрика и машинист, докато се опитвал да свърже двата края. Именно тези дни научили Анджела на нейната устойчивост и сила на духа. "Честността и лоялността бяха черти, които тя наследи от строгите си, но любящи родители. Тя се научи да шие по настояване на майка си, правеше дрехи за куклите си, след което започна да шие собствени модели от платове, които можеше да намери на местните битпазари", каза нейн приятел през 2014. Бляскава с ограничен бюджет и винаги безупречно облечена, Анджела била известна с любовта си към The Beatles и с това, че била общителна и забавна. Тя има три брака зад гърба си и три деца, които е оставила да бъдат отгледани от баща им, Франк Уайли, нейният първи съпруг.

Повратната точка в живота на Анджела настъпва през март 1991 г., когато кралицата отива в Германия, за да връчи Royal Shamrock на членовете на ирландската гвардия по време на традиционната полкова церемония за Деня на Свети Патрик. Като икономка в резиденцията на посланика, Анджела била тази, която отговаряла за подготовката на стаята на кралицата и за удовлетворяването на всяка нейна прищявка. Тя била силно впечатлена от въздържаната и стриктна 24-годишна икономка и няколко месеца по-късно ѝ предлага да се присъедини към екипа ѝ от гардеробиери. Отдава се изцяло на модата и три години след като се присъединява към персонала на Елизабет Втора, е повишена в старши гардеробиер, а през 2002 г. поема титлата, която носи и днес - официален стилист и дизайнер на кралицата. До голяма степен на нея се дължи безупречният стил на кралицата и изборът на тоалети в предимно ярки цветове. Тя признава, че Нейно Величество я смята за "надеждна и дискретна".

Вижте още: Тайните сигнали на Елизабет Втора

Софи Уесекс

Снахата на Нейно Величество - Софи, често е определяна като любим член на семейството на монарха и най-близък довереник, след като се омъжва за принц Едуард. Тя ръководи собствена PR компания, преди да сключи брак със сина на Елизабет Втора и да спечели доверието на кралицата. Софи създава тясна връзка с кралското семейство, след като загубва собствената си майка, Мери Рис-Джоунс, от рак на стомаха през 2005 г., когато дъщеря ѝ лейди Луиз Уиндзор е само на две. През 2021 нейн близък каза: "Софи си постави поредица от задачи. Тя се научи да язди правилно и сега язди с кралицата поне веднъж седмично". Около нея имаше поредица от скандали преди брака ѝ, когато беше обвинена, че печели от кралските си връзки, но тя спокойно остави всичко това зад гърба си и беше примерна снаха. 

Един бивш помощник описа връзката на кралицата със Софи – която загуби собствената си майка Мери през 2005 г. – "като майка и дъщеря", добавяйки: "Между тях има голяма доза любов и взаимно уважение".

Разплаканата графиня на Уесекс описа кралицата като "удивителна", докато тя и съпругът ѝ принц Едуард утешаваха Нейно Величество в замъка Уиндзор след смъртта на съпруга ѝ принц Филип. Те бяха първите, които посетиха скърбящия монарх след смъртта му и на излизане от замъка Софи беше видимо разстроена. По това време тя беше описана като една от четиримата, които осигуряваха подкрепа за монарха.

"Софи е като друга дъщеря на кралицата, те са толкова близки. Тя е сред малкото хора, на които Елизабет Втора вярва и разчита", казва кралски източник. 

Твърди се, че двете говорели поне веднъж на ден и се наслаждавали на редовни съботни "филмови следобеди", когато гледали стари филми заедно. Говорейки през юни миналата година, кралският експерт Дънкан Ларкомб казва пред The Sun: "Софи се превърна в "скала" за кралицата, докато монархът се приспособяваше към живот без принц Филип.

След смъртта на свекърва си Софи показа, че е непоколебима подкрепа за съпруга си и семейството, когато тя се присъедини към кралското семейство в отдаването на почит към кралицата.

Маргарет Роудс

Маргарет Роудс е била сред най-близките довереници на кралицата до смъртта ѝ през декември 2016 г. Нейната боядисана в бяло къща в Windsor Great Park години наред е била първото пристанище на кралицата, когато се е нуждаела от някой достатъчно близък, за да разговаря за лични проблеми. Двете, които бяха първи братовчедки - майката на г-жа Роудс беше по-голямата сестра на кралицата майка - на практика са израснали заедно.

Маргарет е една от шаферките на сватбата на кралицата с принц Филип в Уестминстърското абатство през 1947 г.

Лейди Сара Чато

Друга ключова фигура беше нейната племенница, лейди Сара Чато, 52, дъщеря на принцеса Маргарет, която се омъжи за художника Даниел Чато. Дъщерята на покойната сестра на кралицата е една от най-скромните кралски особи, но е заемала много специално място в сърцето на Нейно Величество.

"Кралицата обожава Сара и търси нейната компания възможно най-често. Тя е нейният абсолютен фаворит сред по-младите членове на кралското семейство. Те са изключително спокойни, когато са заедно. Чува се и много кикотене, когато си общуват. Имат сходно чувство за лоялност, дълг и забавление", разкри преди време източник от Двореца.

След като собствените ѝ деца пораснаха, Сара често оставаше при леля си. Приятели казаха, че тя напомняла на кралицата за по-малката ѝ сестра Маргарет, която отчаяно ѝ липсвала след смъртта ѝ през 2002 г. Лейди Сара наблюдавала кралицата и се притеснявала, че работи твърде много.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама