Принцеса Маргарет: Красива бунтарка и сестра на кралица Елизабет II


Принцеса Маргарет: Красива бунтарка и сестра на кралица Елизабет II
Снимка: Getty Images

Много преди принц Хари да излезе на сцената и да разбуни духовете, принцеса Маргарет, по-малката сестра на кралица Елизабет II, се утвърди като „дивото дете“ на монархията. Известна в пресата със своята жизнена личност и лудории, Маргарет определено влизаше в категорията на „буйна парти принцеса“ – пиеше, пушеше и култивираше приятелства с различни знаменитости, актьори и музиканти.

Принцеса Маргарет Роуз Уиндзор (1930–2002), графиня на Сноудън и по-малката сестра на кралица Елизабет II, е може би една от най-популярните кралски особи в съвременната история. Известна с бунтарския си характер и решителна личност, на времето тя е присъствала във всяко заглавие на вестници, списания и новини. Връзката ѝ с Питър Таунсенд, конник на баща ѝ, е дори включена в хитовия сериал The Crown.

8 ОБИКНОВЕНИ ЖЕНИ, КОИТО СЪДБАТА Е ПРЕВЪРНАЛА В ПРИНЦЕСИ И КРАЛИЦИ

Маргарет е била първият член на кралското семейство от около 300 години, родена в Шотландия, в замъка Гламис. Образованието си получила както от майка си, така и от гувернантката. Маргарет проявявала интерес към музиката и взимала уроци по пиано от четиригодишна възраст.

Маргарет, която станала известна със своя блясък и красота, показала и силно влечение към нощния живот. Когато била в началото на 20-те, тя се влюбила в Питър Таунсенд, военен герой. Въпреки че Таунсенд и Маргарет искали да се оженят, фактът, че той бил разведен, направил брака неподходящ и Маргарет спечелила световна симпатия през 1955 година, когато публично се отказала от връзката.

 

Маргарет вече била неизменна фигура на лондонската социална и художествена сцена, когато започнала тайно да се среща с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс през 1958 г. Съобщението за годежа им през февруари 1960 изненадало мнозина. Те се оженили на 6 май 1960 година и това била първата кралска сватба, излъчена по телевизията.

Отначало бракът бил успешен и те се радвали на двете си деца: Дейвид, виконт Линли, роден през 1961 г., и лейди Сара, родена през 1964 г. През 70-те години на миналия век обаче двойката се разделила след доста публични любовни афери с актьори, писатели, балетни танцьори и художници. Маргарет прекарвала голяма част от времето си на карибския остров Мюстик, в Гренадини. Когато дългогодишната ѝ афера с Роди Луелин, ландшафтен градинар, 17 години по-млад от нея, била разкрита през 1976., тя загубила обществената любов и се развела официално 2 години по-късно. Типично в неин стил, това бил първият развод в британското кралско семейство от 400 години насам.

Легендите за грубостта на Маргарет са добре документирани в медиите. Популярна и често цитирана история била за вечеря, на която Маргарет седнала до супермодела Туиги. Принцесата я игнорирала няколко часа, преди да се обърне към нея и да попита: „А коя си ти?“. Туиги отвърнала „Аз съм Лесли Хорнби, госпожо, но хората ме наричат ​​Туиги“. „Колко ужасно“ били думите на Маргарет.

В крайна сметка нейната обширна благотворителна дейност, съчетана с обществена симпатия, ѝ спечелили обществено уважение. Принцеса Маргарет, която пушела и пиела през целия си живот, често била болна. Претърпяла операция на белия дроб през 1985, а по-късно претърпяла серия от инсулти.

Принцеса Маргарет починала на 9 февруари 2002 г. на 71-годишна възраст в болницата "Крал Едуард VII" след масивен инсулт и сърдечни проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама