Сп. Time: Зеленски – Личност на годината, Мишел Йео - Икона на годината, жените на Иран - Герои на годината


Сп. Time: Зеленски – Личност на годината, Мишел Йео - Икона на годината, жените на Иран - Герои на годината
Снимка: Getty Images

Списание Time обяви президента Володимир Зеленски за "Личност на годината" на 2022 г. заради съпротивата, която страната е оказала пред лицето на руската инвазия.

"Независимо дали битката за Украйна изпълва с надежда или със страх, Володимир Зеленски мобилизира света по начин, който не сме виждали от десетилетия", пише главният редактор на Time Едуард Фелзентал.

"През април, по-малко от два месеца след инвазията, Зеленски ми каза, че е остарял и се е променил "от цялата тази мъдрост, която никога не е искал", пише редакторът на Time Самън Шустер. "Сега, половин година по-късно, трансформацията е още по-ярка. Помощниците, които някога са го възприемали като лековерен, сега хвалят неговата твърдост. Проблемите, които някога можеха да го разстроят, сега предизвикват не повече от свиване на рамене. На някои от съюзниците му липсва старият Зеленски, практичният шегаджия с момчешка усмивка. Но те осъзнават, че сега той трябва да бъде различен, много по-твърд и глух за разсейване, защото в противен случай страната му може да не оцелее."

Зеленски се включи в Световния икономически форум в Давос и в срещата на върха на НАТО в Мадрид. Даде интервюта на водещи на токшоута и журналисти и проведе разговори на живо със студенти от Станфорд, Харвард и Йейл. Той използва славата на суперзвезди от развлекателния бизнес, за да засили призивите си за международна подкрепа. Джесика Частейн и Бен Стилър посетиха укрепения му комплекс. Лив Шрайбер се съгласи да стане посланик на официалната платформа за набиране на средства в Украйна. Шон Пен донесе статуетката си "Оскар" в Киев и я подари на Зеленски. Президентът позволи на екип от техници да създаде 3D холограма на неговия образ, която по-късно беше прожектирана на конференции в Европа. "Нашият принцип е прост", казва Андрий Ермак, началник на кабинета на президента. "Ако изпаднем от фокуса, сме в опасност. Вниманието на света служи като щит."

Успехът на Зеленски като военен лидер се основава на факта, че той "зарази със смелост". Тя се разпространи сред политическото ръководство на Украйна в първите дни на инвазията, когато всички разбраха, че президентът е останал до тях. В биографията на Зеленски не е имало много неща, които да предскажат готовността му да се изправи и да се бие. Той никога не е служил в армията и не е проявявал голям интерес към нейните дела. Той е президент едва от април 2019 г. Професионалните му инстинкти произтичаха от живота му на сценичен актьор, специалист по импровизиационна комедия и продуцент във филмовия бизнес. Този опит се оказва предимство. Зеленски е адаптивен, обучен да не губи нервите си под напрежение. Знае как да разчита тълпата и да реагира на нейните настроения и очаквания. Сега неговата публика е светът. Той е решен да не я разочарова.

 

Мишел Йео - Икона на годината

Актрисата Мишел Йео пък беше избрана от сп. Time за "Икона на годината". Тя е сред най-известните имена в Азия от десетилетия. Малайзийската актриса стана известна през 90-те години на миналия век, след като участва в поредица от хонконгски екшън филми, в които сама изпълнява каскади, като "Да, мадам", "Полицейска история 3: Суперченге" и "Свещено оръжие".

Йео направи своя холивудски дебют във филма за Джеймс Бонд от 1997 г. "Tomorrow Never Dies". Последваха роли в популярни филми като "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Crazy Rich Asians" и "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.". Но благодарение на тазгодишната лента "Everything Everywhere All at Once", в която играе претоварена съпруга и майка, която трябва да спаси света, нейното име попадна сред холивудския елит. Това е моментът, който 60-годишната Йео очакваше отдвана - впечатляваща главна роля, която според мнозина може да ѝ донесе "Оскар". 

 

Жените на Иран - Герои на годината

Жените на Иран са определени от сп. Time за "Герои на годината" заради продължаващите протести в страната срещу половото неравенство и жестокото отношение в ислямската страна. Припомняме, че бутновете започнаха след нелепата и крайно трагична смърт на 22-годишната Махса Амини. През септември тя беше арестувана от моралната полиция в Техеран за неправилно носене на хиджаб и това нанесе нови рани на една дълбоко поразена нация. Семейството на Амини твърди, че полицаи са я били в полицейския микробус след ареста ѝ, цитирайки очевидци, които подкрепят това твърдение. Последната нейна снимка, в кома и в болнично легло само дни преди да умре, е напомняне за опасностите, пред които са изправени иранските жени.

Много популярни личности от цял свят, включително от България, изразиха своята подкрепа към иранските жени. Някои дори отрязаха част от косите си, както го правят протестиращите в Иран. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама