Великобритания се сбогува с принц Филип (СНИМКИ + ВИДЕО)


Великобритания се сбогува с принц Филип (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес принц Филип, съпругът на Елизабет II, беше изпратен с държавни почести в последния му път. Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99-годишна възраст.

Траурната процесия се проведе в замъка "Уиндзор". Той е планирал погребението си цели 18 години. Участвал е в конструирането на специалния джип Land Rover, с който беше превозен ковчегът му от "Уиндзор" до параклиса "Сейнт Джордж".

94-годишната кралица Елизабет, която на 21 април ще навърши 95, се придвижи с лимузина, която също беше част от траурната процесия.

Пандемията от COVID-19 постави ограничения върху броя на хората, които могат директно да присъстват в параклиса. Бъкингамският дворец по-рано заяви, че кралицата трябва да вземе "трудно решение" да намали броя на гостите от планираните преди 800 на 30, но така, че да включва представители на всички клонове на семейството на принц Филип. Хората, които носеха ковчега, и духовниците не са включени в общия списък на поканените.

Ковчегът беше следван от: принцеса Ан (дъщерята на кралицата), принц Чарлз (най-големият син на кралицата и наследник на трона), графа на Уесекс, принц Едуард (най-малкият син на кралицата), херцога на Йорк, принц Андрю (втори син на кралицата), принц Хари, принц Уилям, Питър Филипс (син на принцеса Ан), вицеадмирал сър Тимъти Лорънс (втори съпруг на принцеса Ан), Дейвид Армстронг-Джоунс, граф Сноудън (син на покойната сестра на кралицата, принцеса Маргарет).

Фактът, който привлече вниманието, бе, че Уилям и Хари не вървяха един до друг, като от кралския двор не крият, че отношенията между двамата братя са обострени заради обвиненията, които Хари отправи в скорошно интервю с Опра Уинфри.

На богослужението присъстваха също съпругата на принца на Уелс (принц Чарлз) - Камила, съпругата на принц Уилям, Кейт Мидълтън, и графинята на Маунтбатън, която беше близка приятелка с принц Филип.

Кралицата реши да отмени военните униформи на погребението за всички членове на кралското семейство. Като правило те се появяват с мундири на всички официални събития, включително кралски сватби и погребения. На уебсайта на кралското семейство причината не е обяснена, казва се само, че "всички събрали се трябва да са с маски, членовете на кралското семейство ще бъдат в костюми, на които ще закачат отличията си".

Това решение някои смятат, че е жест към принц Хари, който вече няма право да облича униформа заради отказа му да изпълнява задълженията си като член на британското кралско семейство.

Ограниченията, свързани с пандемията, направиха погребението много по-скромно от планираното, но всеки, който познаваше херцога лично, твърди, че това много повече съответства на неговите желания.

Първоначално тялото на принц Филип ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет II почине, тленните му останки ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама