4 начина, по които да проверите дали косата ви е здрава


4 начина, по които да проверите дали косата ви е здрава
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че всеки косъм от косата може да издържи на натоварване от почти 100 грама и да се разтегне до 30%, когато е мокър? Само здравата коса обаче има такива супер сили, защото повредените кичури се чупят доста лесно. На пръв поглед може да не успеете да идентифицирате точното състояние на косата си, но има лесни начини да проверите това и да предприемете действия.

1. Фоликулен тест

За този тест трябва да проверите корените си. Откъснете един косъм, хващайки го възможно най-близо до скалпа, за да можете да видите корена.Изследвайте фоликула. Нормалният корен трябва да е с форма на луковица, така че ако изглежда по този начин, косата ви е здрава. Ако е слаб или изобщо няма подобна форма, косата ви е слаба и се задава косопад.

ДОМАШНИ БОИ ЗА КОСА, КОИТО СА НАИСТИНА ЕФЕКТИВНИ

2. Воден тест

Така можете да прецените колко пореста е косата ви. Здравата коса е твърда, докато увредената поема бързо течности. За да извършите теста, направете следното:

Откъснете няколко косъма от различни части на главата си - отпред, отзад и от всяка страна. Пуснете нишките в пълна с вода чаша. Напълно здравите косми ще плуват, относително здравите ще слязат малко надолу, а повредените ще потънат изцяло.

3. Тест с дърпан

Този тест има за цел да провери еластичността на вашата коса. Внимателно откъснете един косъм. Издърпайте го внимателно в двата края. Ако се разтяга и отскача, когато го пуснете, това е чудесна новина. Ако се къса лесно при първото подръпване, значи е дехидратиран и няма еластичност.

4. Чрез диагностична камера

Разбира се, най-лесният и ефективен начин е да се доверите на професионална преценка. В салони за красота Murphy можете чрез диагностична камера да разберете състоянието на скалпа и дължините. А чрез тест за еластичност да научите какво е нивото на увреждане на косъма. Запазете своя час още сега през сайта или фейсбук страницата на салона, за да вдъхнете нов живот на вашата грива!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама