5 бюти тайни от миналото, които ще ви изумят


5 бюти тайни от миналото, които ще ви изумят
Снимка: iStock

Дори днес, когато рафтовете на магазините са пълни с всевъзможни козметични продукти, не е много лесно да се грижите добре за себе си. Разбира се, в миналото е било много по-трудно. Но мъжете и жените винаги са ценели високо добрия външен вид. В миналото обаче той е изисквал много усилия, а методите, които хората използвали преди векове, ще шокират всеки съвременен човек. Ето някои от тях.

ТАЙНИТЕ ЗА КРАСОТА НА КЛЕОПАТРА

1. Розмаринът се използвал за избелване на зъбите

Хубавите усмивки винаги са били на мода, но е било трудно да се задоволителен резултат. През Средновековието аристократите и селяните се грижели за зъбите си с кърпи и клечки. За да премахнат плаката, те използвали паста от въглища, сол и черен пипер.

За да направят зъбите си идеално бели, те смесвали пепелта от изгорени листа от розмарин, увивали я в кърпа и почиствали зъбите си с нея. А за да премахнат лошия дъх, те дъвчели листа от мента или семена от карамфил.

2. За блясък на кожата залагали на смляна креда и оцет

През 17-ти и 18-ти век започва огромен възход на продуктите за красота. През това време всички използвали грим - жени, мъже и дори деца. Бялата мека кожа била запазен символ на аристокрацията. За да постигнат този ефект, богаташите се мазали с различни кремове, съдържащи потенциално опасни химикали. Най-популярният бюти микс съдържал креда на прах, яйчен белтък и оцет. Кожата изглеждала мека и блестяща. Единственият проблем бил, че лицето се напуквало, ако се усмихнат.

3. Всички жени си приличали много

Ако си мислите, че сега голяма част от жените са като клонинги, благодарение на хиалурона и микроблейдинга, през 18-ти век ситуацията била доста подобна. Тогава се използвали основно 2 цвята. Ружовете били направени от червено сандалово дърво и кармин. За да направят специална паста, те смесвали въпросния прах с грес и оцет. Слоят бил толкова дебел, че било трудно да се различи една дама от друга.

4. Огледалото било най-скъпата вещ във всеки дом

Днес огледалата изглеждат като напълно достъпен предмет, но преди 19-ти век повечето хора никога не са виждали собствените си отражения. Първите огледала, направени от стъкло, се появяват през 12-ти век, но наистина добрите модели дошли през 15-ти век от Венеция. Тези огледала стрували цяло състояние. Някои аристократи дори продавали земя, за да получат малък размер от ценната вещ.

5. Жените бръснели веждите си, за да ги нарисуват

През 18 век тъмните вежди, оформени като перфектни полумесеци, били модерни. За да бъде цветът по-наситен, веждите били изрисувани с въглища, сок от бъз и сажди от маслени лампи. Разбира се, преди това космите се премахвали старателно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама