Модни тайни от миналото, които учудват дори историците


Модни тайни от миналото, които учудват дори историците
Снимка: iStock

Модата е огледало на времето. Ценностите и стандартите на всяка епоха са уловени в тенденциите. Благородните французойки, британки и испанки от миналото ни изумяват с красотата на своите рокли. Но малко хора знаят, че тези тоалети от миналото са имали свои малки тайни.

1. Тайни халки върху роклите с шлейф

В края на 19 век роклите с шлейф стават популярни. Изглеждали са страхотно, но не винаги са били удобни. За да не се ограничава мобилността на жените, били изобретени специални халки с кукички отстрани. Дългите поли можели да се повдигат и фиксират, без никой да забележи. Този трик определено направил живота на жените много по-лесен.

2. Ароматизирани ръкавици срещу лоши миризми

Катрин де Медичи създала този тренд - специални ръкавици, които само богатите хора можели да си позволят. Тя не ги използвала за красота или топлина, а като начин за борба с лошите миризми, които били навсякъде. Нар, жасмин, портокалов цвят и теменужки се смесвали с животинска мазнина и се варели в тенджера. След това ръкавиците, напоени със сместа, трябвало да изсъхнат. Ароматизирани ръкавици все още съществуват: Guerlain ги произвежда и днес.

3. Широки обръчи за по-малка талия

През 18 век, когато стилът рококо станал популярен, обръчите под роклите били истински хит. Контрастът между талията и ханша бил важен по 2 причини - показвал, че жената е плодовита, но и допълнителното ѝ тегло било скрито. Освен това, колкото по-широка била полата, толкова по-богата изглеждала нейната притежателка. Бедните жени носели колосани поли.

4. Талията издавала тенденциите

През 1815 година Англия започнала да следва френските модни тенденции - жените започвали да носят рокли с висока талия. Линията на талията достигнала своя връх през 1816-1817 година, когато започвала точно под гърдите. Почти веднага след това, през 1818 година, започнала да се смъква с около един сантиметър годишно, докато достигнала нормалното си положение.

5. Панделки-жартиери

Жените носели чорапи над коляното, изработени от вълна, памук, коприна или смес от тези тъкани. Моделите около глезена били украсени с шарки, а тези над коляното се връзвали със сатенени панделки, за да държат чорапите на място и ако една дама отивала на разходка, панделките се поставяли под коляното.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама