5 странични ефекта от колагена, за които не знаете


5 странични ефекта от колагена, за които не знаете
Снимка: iStock/Guliver

Няма начин да не сте забелязали билбордовете из града или изскачащата реклама на компютъра ви, които ви убеждават, че имате крещяща нужда от колаген. Независимо дали го приемате под формата на таблетки, или пък го нанасяте локално, колагеновите продукти са следващото голямо нещо, що се отнася до света на красотата.

По своята същност колагенът е протеин, който тялото ни произвежда до определен момент. Той се грижи кожата ни да е здрава, еластична и стегната и сякаш използването му би било еквивалент на намирането на извора на младостта. Но ето 5 странични ефекта, за които надали сте подозирали и които е добре да имате предвид.

1. Оказва влияние върху здравето на червата

Според Меган Лайл, диетолог и нутриционист, ползите от употребата на колаген все още се проучват. В някои клинични тестове има данни за странични ефекти, свързани със стомашно-чревния тракт като запек.

2. Може да предизвика главоболие или инсомния

Въпреки че мнозина са имали невероятен ефект, използвайки колаген, има и други, които не са извадили чак такъв късмет. Някои хора са чувствителни към свободната глутаминова киселина в колагеновите протеини и може да получават леко главоболие или пък да имат проблем със съня.

Микронийдлинг: Колагеновият приятел на кожата

3. Образува камъни в бъбреците

Ако човек има анамнеза за бъбречни проблеми, е добре да приема колагена бавно, започвайки с не повече от 5-6 грама на ден (около 1 супена лъжица). Една от аминокиселините, на които колагенът е богат, хидроксипролин, може да се превърне в оксалат и да предизвика образуване на песъчинки и дори камъни. Не забравяйте да пиете много вода, когато добавяте колаген към диетата.

4. Може да повиши нивата на калций

Уви, тук не говорим за повишаване на калция по добрия начин. Колагенът може да доведе до хиперкалциемия или т.нар. „прекалциране”. Един от първите признаци на твърде високи нива е запекът, умората, гаденето и болките в костите. Този страничен ефект се получава, тъй като много медицински изделия използват морски източници на колаген с високо съдържание на калций, т.е. миди.

5. Може да предизвика алергия

Най-рисковите странични ефекти от всяко лечение обикновено са алергичните реакции, тъй като са доста непредвидими. Симптомите в случая включват сърбеж или изтръпване в областта на устата, подуване на езика, хрипове, коремна болка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама