Дерматолог: Как влияе честата употреба на дезинфектанти на кожата


Дерматолог: Как влияе честата употреба на дезинфектанти на кожата
Снимка: iStock/Guliver

Наложителното заради коронавируса често и щателно миене на ръце и повърхности със сапун и по-силни дезинфектанти уврежда кожата и изисква предпазни мерки, предупреждава дерматологът Евгения Божикова. Ето и какви съвети дава тя предвид факта, че сега трябва да си мием по-често ръцете и да дезинфекцираме по-често вътрешни помещения!

Д-р Божикова, опасни ли са за кожата честото миене и употребата на дезинфектанти?

И без сегашната извънредна обстановка, от многото миене и многото предпазни средства винаги кожата на ръцете страда. По принцип е вредно въздействието на твърде много детергенти, дезинфектанти и миенето с агресивни сапуни. Това е много отдавна, откакто работя – повече от 30 години. Разбира се, че сега в епидемичната ситуация трябва да се мият ръцете, разбира се, че трябва да се дезинфекцират повърхностите, разбира се, че трябва да се носят ръкавици, когато трябва, но всичко това уврежда кожата.

САПУНИТЕ, КОИТО НАЙ-ЕФИКАСНО УБИВАТ ВИРУСА

Как хем непрекъснато да се мием и дезинфекцираме наоколо, хем да се предпазим от химикалите?

Има препарати, които се наричат "биологична ръкавица" под формата на крем, които изолират контакта на кожата с водата и миещите вещества. Два до три пъти на ден се препоръчва от дерматолозите да се мие кожата на ръцете с неутрален сапун от типа на бебешките без защитни средства. Всяко мокрене и миене над тези 2 – 3 пъти трябва да се осъществява с "биологични ръкавици", т.е. намазват се ръцете с такъв бариерен крем, като с крем за ръце, и 10 или 5 пъти препаратът изолира кожата на ръцете от агресивното действие на водата и миещите вещества, детергентите и дезинфектантите. Тези препарати са популярни и налични в аптеките. Аз ги предписвам всеки ден по няколко пъти в нормална обстановка, а в сегашната ситуация ги предписвам почти на всеки пациент.

Кремовете преграда ли са за коронавируса?

Няма кремове, които да са преграда за коронавируса, няма кремове, които да изолират от коронавируса. Има кремове, които да запазват кожата от агресивното действие на водата и миещите вещества, дезинфектанти, гелове, детергенти.

Миенето с вода и сапун е абсолютно задължително, за да се спазва хигиената и да не стигне вируса до организма. Но, за да се предпази кожата, човек, преди да започне да мие ръцете си по 20 – 50 – 100 пъти на ден, е хубаво да ги намазва с крем "биологична ръкавица", който да предпазва кожата от вредното въздействие на детергентите и водата. Примерно, човек става сутрин, прави си тоалета, подсушава ръцете, може да намаже на ръцете подхранващ крем, който може да е обикновен крем за ръце. Десетина минути след като той попие, се намазва с крем от типа "бариерна ръкавица" или "биологична ръкавица", който защитава кожата от вредното, изсушаващото и агресивно действие на водата и миещите вещества, дезинфекциращите гелове, спрейове и пр.

Какво трябва да имаме предвид за дезинфекцията със спирт и спиртни гелове?

Изсушават кожата. Има една дермоепидермална граница, която е границата между външната и вътрешната среда на организма. Това е в кожата между епидермиса и дермата. Самият епидермис представлява едни клетки, които са подредени правилно в нормалната кожа като керемиди на добре постлан покрив, които са споени с едни церамиди. Когато има прекалено много мокрене, миене, особено със спирт, детергенти и дезинфектанти, тези церамиди се унищожават, воднолипидната мантия, която също съставлява защитата на кожата, се унищожава и кожата започва да страда. Разбира се, следват контактни дерматити и различни други раздразнения. Това не е хубаво да се допуска и тук е мястото на бариерните кремове.

Какъв спирт да използваме, колко процента?

Колкото по-висок е процентът, толкова по-добре дезинфекцира и толкова повече нарушава воднолипидната мантия и изсушава кожата. Това е положението. В случая, когато бариерният крем е намазан, кожата на ръцете може да се мие с вода и сапун 5 - 10 пъти, без вредното им въздействие да стигне до кожата, но при спирта не е така. Бариерният крем не предпазва толкова много от спирта и колкото по-висок е процентът му, толкова повече изсушава.

При дефицита на спирт често прибягваме до белината. За какво да внимаваме вижте ТУК!

 

Интервю на Ива Иванова, Actualno.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама