5 трика за красива и здрава коса през зимата


5 трика за красива и здрава коса през зимата
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да прекарате часове в миене, стилизиране и оформяне на прическата си, само за да се погледнете в огледалото миг по-късно и да се чудите: „Защо косата ми е толкова сплескана и безжизнена?“ Да, спокойно, случва се на повечето жени, особено през зимата, когато шапката е най-големият враг на косата ни. Е, няма нужда да позволявате на гривата ви да ви смущава повече – най-добрият начин да се борите с нея е с няколко прости трика и правилни продукти.

Вижте още: Бюти тенденциите на 2023: Сива коса

Какво причинява безжизнена коса?

Няколко неща могат да повлияят на обема на косата ви, като най-честите причини са:

- Омазняване

Сплесканата коса обикновено е фина и права, което позволява на естествените масла от скалпа ви да се придвижват по-бързо надолу по косъма за утежнен вид. От друга страна, завоите на вълните и къдриците затрудняват достигането на маслата до краищата на косата, поради което тези типове коса често са по-еластични, макар и по-сухи.

Наслояване на продукти

Себумът и остатъците от продукти върху косата и скалпа също могат да добавят значително тегло към кичурите, така че те да станат отпуснати.

- Лоша прическа

Супер елегантните, прави прически, на които липсват пластове или игриви краища, могат да подчертаят прекалено гладката коса. Ето защо е наложително да се консултирате с професионалист, за да намерите подходяща фризура за вас.

Ето 5 лесни промени, които да направите в рутината си:

1. Изберете шампоан и балсам за обем

Това, което използвате, за да миете косата си, може да бъде първата ви линия на защита срещу сплесканата коса. Използването на шампоан и балсам е чудесен начин да започнете. Важното тук е никога да не пропускате балсама. Много хора погрешно си мислят, че той утежнява или омазнява дължините, но това просто не е вярно. Ако се е случило, значи не е бил вашият продукт.

2. Пропуснете тежките продукти

Да знаете кои продукти да не използвате върху плоска коса е почти толкова важно, колкото и да изберете подходящите. Маските за коса трябва да бъдат сведени до минимум. Всеки продукт, който е мазен или добавя твърде много тегло, по-скоро ще унищожи съществуващия обем.

3. Опитайте „обратно измиване“

Заложено ни е в мисленето да следваме последователността шампоан/балсам, но какво ще стане, ако ви кажем, че смяната на тези стъпки може да помогне да надхитрите безжизнената коса? Известен като „обратно измиване на косата“, този метод теоретизира, че когато първо хидратирате косата си, кичурите ви ще абсорбират по-лесно подхранващите съставки. Измиването с шампоан след това помага за премахване на част от тежестта на балсама, покриващ косата ви.

4. Потърсете бързосъхнещ термозащитен продукт

Вероятно сте горд собственик на сешоар, маша и преса, но прекомерното излагане на високи температури може да направи косата чуплива и по-податлива на падане. Стилистите препоръчват да използвате всеки горещ инструмент на най-ниската му настройка и да грундирате косата си с термозащитен агент, който е бързосъхнещ, за да е възможно най-лек.

5. Доверете се на сухия шампоан

Ако имате мазен скалп или коса, използването на дълбокопочисстващ сух шампоан е чудесен начин да помогнете за абсорбирането на излишния себум.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама