5 неподозирани причини кожата ви да е суха


5 неподозирани причини кожата ви да е суха
Снимка: iStock/Guliver

През зимните месеци, когато въздухът става по-сух и студен, сухата кожа може да се превърне в често срещан проблем за мнозина. Има много решения, на които хората разчитат, включително нанасяне на овлажнител върху кожата, използване на овлажнител в дома и избягване на изключително горещи вани и душове.

Но това, което вкарваме в тялото си, също може да повлияе на кожата ни, особено през по-студените месеци. Изборът ни на храна може да има голямо влияние върху това как тялото ни задържа влагата, поне според медицинската литература.

Ако имате суха кожа, ето пет навика от "Локално" за хранене и пиене, които могат да причинят или влошат състоянието ви.

Не пиете достатъчно вода

Концепцията е доста проста: ако тялото ви не е достатъчно хидратирано, кожата ви може да изглежда суха. Дехидратацията може да бъде свързана със суха кожа, основно защото тялото няма достатъчно течности.

„Важно е да пиете много вода през целия ден, за да останете хидратирани. „Това е важно не само за функционирането на вашите клетки на оптимално ниво, но също така е важно за хидратацията на кожата“, казва Сара Алън, доктор по медицина, дерматолог.

Не консумирате достатъчно риба всяка седмица

Препоръчително е да ядете около 200 грама риба всяка седмица. Рибата, особено студеноводната мазна риба, съдържа DHA и EPA омега-3 мастни киселини или различни „здравословни мазнини“, които могат да поддържат фактори като сърдечно-съдово и психично здраве.

И въпреки че са необходими добре проектирани клинични изпитвания при хора, някои данни предполагат, че тези омега-3 мастни киселини могат да повлияят на кожната бариера.

Вижте още: Ефективна маска за суха кожа

Пиете твърде много алкохол

Случайната чаша вино или бира вероятно няма да окаже голямо влияние върху кожата ви. Но пиенето на твърде много алкохол може да има дехидратиращ ефект върху тялото, което може да доведе до суха кожа. Ако сте в настроение за коктейл, вместо това опитайте хубава безалкохолна напитка.

Пропускате жълтъците, когато ядете яйца

Яйчните жълтъци съдържат редица ключови хранителни вещества, включително витамин D. Някои данни показват, че ниските нива на витамин D може да са свързани със състоянието на хидратация на кожата и консумацията на храни с витамин D може да бъде от полза. Последните научни съвети на Американската кардиологична асоциация (AHA) предполагат, че "здравите хора могат да включват до цяло яйце или еквивалент на ден" като част от здравословна за сърцето храна.

Не сте фен на яйчните жълтъци? Можете също да получите витамин D, като ядете сьомга, гъби и пиете портокалов сок.

Вижте още: Грижи за сухата кожа през зимата

Не включвате колаген в храненето си

Колагенът е съставка в добавки, закуски и дори напитки за поддържане на здравето на кожата. И докато някои от твърденията около тази добавка може да са съмнителни, връзката между приема на колаген и сухотата на кожата не е невярна.

Проучвания, използващи колагенов трипептид, показват значително подобрение в еластичността и хидратацията на кожата, което предполага, че тази добавка може да помогне на тези със суха кожа.

Все пак ако човек има добре балансирано хранене, няма нужда от добавки с колаген. Телешко, пилешко с кожа и супа (пилешка, свинска и говежда) са отлични източници на колаген и са идеални за зимата.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама