Как да се храним, за да имаме здрава и красива коса


Как да се храним, за да имаме здрава и красива коса
Снимка: iStock

Има храни и билки, които влияят най-добре върху качеството и вида на косата. Следвайте тези съвети, ако искате косата ви да е по-здрава и красива:

Пийте чай от листа коприва – по 3 чаши на ден преди хранене в продължение на 1 месец. Това ще укрепи косъма и ще го накара да заблести.

Яжте кисело мляко. Едновременно с това мийте косата с кисело мляко. Разбийте киселото мляко, намажете косата и завийте косата с найлонова шапчица и топла хавлиена кърпа.След 30 минути изплакнете косата с топла вода без шампоан. Киселото мляко създава мазен филтър около косъма.

Протеинът е от съществено значение за здравословния растеж на косата. Приемайте балансирано количество протеин чрез храната. Основни източници на протеини са месото, рибата, яйцата и ядките. Яйцата са сред най добрите източници на протеини и витамин В-12.

Яжте ябълки. В тях има над 300 ценни биологични вещества. Едновременно с това втривайте в корените на косата кашица от настъргани ябълки в продължение на седмица. Измивайте само с вода. Резултатът ще бъде забележим веднага след тези 7 дни. Косата става по-лъскава.

Пълнозърнестите храни имат повече  фибри иантиоксиданти, които стимулират растежа на косата и й доставят енергия.

Зелените зеленчуци са богати на желязо и доставят необходимите фибри на косата.

Витамин С в портокалите, ананасът, ягодите, лимоните, чушките, брюкселското зеле – главата, съдържа колаген, който поддържа фоликулите на космите, кръвоносните съдове и скалпа.

Сьомгата е богата на протеини и витамин В-12, а съдържащото се в нея желязо е много полезно за доброто състояние на скалпа. Вегетарианците могат да заместят сьомгата с 1-2 лъжички смляно ленено семе.

Лещата, грахът и фасула са полезни за косата, защото и доставят калий магнезий.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама