Как и защо да използвате пептиди в бюти рутината си


Как и защо да използвате пептиди в бюти рутината си
Снимка: iStock/Guliver

Има редица съставки, които ще намерите на етикетите на много от продуктите за грижа за кожата, включително ретинол, витамин С и пептиди. И трите са предпочитани от дерматолозите заради техните предимства против стареене, но доскоро овациите обираха само първите две съставки. И така, какво са пептидите и защо трябва да ги използвате?

Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Има няколко вида пептиди, използвани в грижата за кожата - сигнални пептиди, ензимно-инхибиторни пептиди, носители на пептиди и невротрансмитер-инхибиращи пептиди. Както вече се досещате, всички те изпълняват различни функции.

КАК ДА НАНАСЯТЕ SPF КРЕМ, АКО СТЕ С ГРИМ

Сигналните пептиди стимулират растежа на нов колаген и еластин, докато ензимно-инхибиторните пептиди блокират ензимите, които разграждат колагена на първо място. След това има пептиди-носители, които доставят минерали в кожата и подпомагат заздравяването на рани и белези, докато инхибиращите невротрансмитер пептиди могат да работят подобно на ботокса за намаляване образуването на бръчки.

В различни проучвания е доказано, че освен всички изброени функции, пептидите намаляват признаците на стареене и фотоувреждане, включително пигментация, фини линии и бръчки, както и подобряват хидратацията на кожата.

Как да изберете?

Пептидите не са създадени еднакви. Всеки един вид има различна пропускливост, така че е важно да знаете кои видове се използват във вашите бюти продукти.

Като цяло четирите изброени по-горе варианта са най-често използваните, но ако искате да се насочите към конкретни проблеми, трябва да се консултирате с дерматолог за адаптиран режим.

Добрата новина е, че пептидите се комбинират добре с други съставки за грижа за кожата. Една от най-добрите комбинации е на пептиди с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина и керамиди, след това витамин С и накрая - ретиноиди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама