Какъв химически ексфолиант да изберете според кожата си


Какъв химически ексфолиант да изберете според кожата си
Снимка: iStock/Guliver

Думите „химически ексфолиант“ не звучат особено ласкателно, но истината е, че подходящият вид наистина може да промени на 180 градуса вида на вашата кожа. Този вид ексфолиране използва мощна доза киселини, за да отслаби клетъчните връзки между кожните клетки в дермата. Това помага да се отстранят мъртвите и нездрави клетки, да се засили производството на нови такива, да се намали хиперпигментацията и да се подобри текстурата на кожата. Накратко, химическият пилинг поддържа кожата ви чиста, гладка и блестяща.

Как работи?

Кожата е в постоянно състояние на регенерация. Поради това повечето от нас се оказват с множество мъртви клетки, които стоят на повърхността и причиняват сухота и повехнал тен. Всички знаем какво е физическо ексфолиране – продукт с груби частици, които „стържат” горния слой. Химическото ексфолиране, използва химикали (алфа и бета хидрокси киселини или плодови ензими) за нежно разтваряне на повърхностните кожни клетки и вътреклетъчното „лепило”, което ги задържа.

НОВ БЮТИ ТРЕНД: ЛИФТИНГ С МЕЗОКОНЦИ

Колко често се използва?

Повечето дерматолози препоръчват само един до два пъти в седмицата. Много е важно да споменем, че нито химическите, нито физическите ексфолианти трябва да бъдат част от ежедневната ви рутина.

Какви са различните видове киселини?

Най-често използваните киселини, открити в химическите ексфолианти, са както следва:

Алфа-хидрокси киселини (AHA)

Бета-хидрокси киселини (BHA)

Полихидрокси киселини (PHA)

Гликолова киселина (вид AHA)

Млечна киселина (друг вид AHA)

Салицилова киселина (вид BHA)

Как да изберете правилната за вашата кожа?

Ако сте склонни към акне, черни точки и запушени пори, BHA са най-добрият ви вариант. Бета хидрокси киселините, както и салициловата киселина, имат разтварящи кератин свойства, които могат да разграждат натрупването на мъртви кожни клетки и да изчистват порите в дълбочина.

Ако имате суха или повехнала кожа, тогава заложете на AHA. Алфа хидрокси киселините като гликолова и млечна киселина имат най-малък размер на частиците, което означава, че е най-ефективна при разграждането на клетъчните връзки, разкривайки нови клетки, без да отнема от влагата на кожата.

Ако имате чувствителна кожа, която лесно се дразни, опитайте PHA. Полихидрокси киселините като глюконолактон или лактобионови киселини имат по-голяма молекулярна структура от AHA и BHA, което означава, че им отнема повече време да проникнат през кожата и няма да навлязат толкова дълбоко, така че те са много по-меки и нежни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама