Каква е разликата между ботокс и филър


Каква е разликата между ботокс и филър
Снимка: istockphoto.com

Двата термина понякога се подхвърлят взаимозаменяемо в разговор. Ето как си приличат - и двете се инжектират в кожата ви с помощта на игла (и за предпочитане от сертифициран практикуващ дерматолог). И общо взето с това се изчерпват приликите. А ето и каква е разликата.

Какво е ботокс?

Като за начало „ботокс“ всъщност е търговската марка на лекарството ботулинов токсин. Други марки ботулинов токсин, които се използват в клиниките, включват Dysport и Xeomin, но Botox е най-известният - следователно хората наричат целия клас лекарства ботокс.

Ботулиновият токсин действа, блокирайки рецептор в нерв, което предотвратява свиването на мускула. Просто казано - отпуска мускула, който се активира, когато правите мимики. Ето защо най-често се използва за лечение на бръчки на челото и пачи крак.

Честите нежелани реакции включват болка, синини или подуване на мястото на инжектиране. По-рядко срещаните нежелани реакции включват главоболие, грипоподобни симптоми или временно увисване на клепачите или веждите.

Вижте още: Самочувствие до седмото небе: Вижте 7 от по-добрите центрове за лазерна епилация в София

Какво представляват филърите?

Самото име ви дава представа за това какво прави – в този случай запълва линиите и областите на лицето ви, които са хлътнали или плоски. Има различни видове като пълнители с хиалуронова киселина и калций пълнители.

Риск номер едно е съдова оклузия, което е, когато пълнителят влезе в съд или артерия. Това може временно да прекъсне притока на кръв или циркулацията в областта, така че трябва да следите за признаци като побеляване или петна по кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама