Какво се случва с мозъка ви, когато спрете да се гримирате?


Какво се случва с мозъка ви, когато спрете да се гримирате?
Снимка: Getty Images/Guliver

Много жени не са свикнали да виждат лицето си без грим. Тъмните кръгове под очите и неравномерният тен със сигурност карат всяка дама да посегне към козметичния си несесер. Но какво се случва с мозъка ни, когато носим грим всеки ден?

Според холистичния психотерапевт Дженифър Пепър „Когато сложим грим, изпращаме съобщение до подсъзнанието си, че имаме недостатъци, които трябва да бъдат прикрити на всяка цена. По същество ние сме по-щастливи от променения си външен вид и се идентифицираме силно с него, защото той влияе върху това как се чувстваме вътрешно. Но идва момент, в който не можем да идентифицираме сутрешното си отражение в огледалото със себе си, и това вече е проблем.”

30 СЪВЕТА КАК ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ОБИЧАТЕ СЕБЕ СИ

Е, да речем, че в периода на карантина и безкраен хоум офис, вие сте нарушили бюти рутината си, Мозъкът обаче разбира, когато прескачаме стъпки. Освен това, му отнема известно време да калибрира новия си себеподобен образ. Когато решите да отидете без грим до магазина или започнете да го нанасяте само за видео чат, например, тогава започвате да разбирате по-ясно връзката си с грима. Ниското самочувствие в първите дни е абсолютна нормална реакция на мозъка, което не значи, че вие сте погрознели или нещо подобно.

Проучване от 2016 година, представено в Американската психологическа асоциация, се състояло в това жените да се гледат в огледалото всеки ден в продължение на две седмици без грим. С течение на времето те са станали по-уверени в себе си и състрадателни. Общите нива на дискомфорт и дистрес също са спаднали значително.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама