Матиращи шампоани: Как, защо и за какво да внимавате


Матиращи шампоани: Как, защо и за какво да внимавате
Снимка: iStock

Всяка блондинка (или поне жена с руси кичури) знае, че оранжевите оттенъци са враг номер 1 на поддържаната руса грива. Това важи с особена сила през летните месеци, когато излагането на ултравиолетови лъчи и хлор могат да доведат до по-бързото падане на цвета.

За щастие, решението е просто. Добавете „лилав” (матиращ) шампоан към обичайната си рутина, за да компенсирате тези нежелани топли тонове и да върнете русото в неутрално състояние.

Как действа лилавият шампоан?

Точно както подсказва името му, самият шампоан има лилав оттенък. Когато се нанесе върху косата, той разнася лилав пигмент върху русите кичури, за да неутрализира всички прекалено жълти или оранжеви тонове, които са се прокраднали.

Всъщност, принципът, на който работи, се основава на теорията на цветовете с противоположни нюанси на цветното колело, точно както коригираме тъмните кръгове под очите или червените пъпки с грим. И тъй като жълтото стои срещу виолетовото на цветното колело, лилавият шампоан премахва всички топли тонове, така че да постигне онзи хладен, пепеляв оттенък.

КАКЪВ ХИМИЧЕСКИ ЕКСФОЛИАНТ ДА ИЗБЕРЕТЕ СПОРЕД КОЖАТА СИ 

За какво да внимавате?

За повечето блондинки, ако не и за всички, краищата на косата винаги са по-сухи и изтощени от останалата част. Затова е важно да знаете, че прилагането на лилав шампоан върху твърде суха коса може да доведе до неравномерно покритие. След като намокрите добре косата, поставете малко количество балсам върху върховете, за да предотвратите поемането на твърде много пигмент. Повечето стилисти препоръчват използването на лилав шампоан веднъж седмично като отправна точка. Уверете се, че винаги, когато посягате към него, покривате равномерно цялата коса, масажирайки в корените, разнасяйки с гребен надолу и оставяйки да действа за поне 3-5 минути.

Как да изберете?

Дори за нещо толкова специфично като лилав шампоан, има толкова много възможности, които са на разположение. За да се опростим нещата доколкото е възможно, основното правило е следното: Колкото по-светъл е нюансът на лилаво, толкова по-фин ще бъде ефектът. Светло лилавите, лавандулови продукти се препоръчват за по-медните коси или тези с кичури. В случай, че поддържате платинен цвят, изберете шампоан с по-тъмно лилав или дори индигов оттенък.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама