Най-големите бюти митове, които витаят в социалните мрежи


Най-големите бюти митове, които витаят в социалните мрежи
Снимка: iStock/Guliver

Не може да се отрече, че жените държат на хубавата кожа –индустрията за бяла козметика е спечелила 130,5 милиарда долара през 2021. Но с всички тези „трикове“ и тенденции идва и дезинформация. В социалната мрежа витаят наистина много митове за грижата за кожата, които дерматолозите просто искат да развенчаят най-накрая. Ето кои са най-популярните сред тях.

1. Носенето на грим причинява ли акне?

Гримът сам по себе си не причинява акне, но може да има съставки във вашата козметика, които запушват порите ви, което на свой ред води до пъпки, според Американската академия по дерматология. Някои комедогенни съставки включват кокосово масло, аромати и понякога силикон.

Според сертифицирания дерматолог и основател на Dermy Doc Box д-р Фатима Фахс, ако носите грим, ако не забравяте да се погрижите първо за кожата (серум, основа за грим и слънцезащита) и да измиете лицето вечер, няма причина да не носите грим.

2. Масажът за лице у дома може ли да стегне кожата?

Ако сте гледали TikTok и Instagram през последната година, със сигурност знаете всичко за гуа-ша. В платформата има хиляди видеоклипове на хора, които твърдят, че масажите на лицето намаляват бръчките им, оформят линията на челюстта и като цяло стягат кожата. Но дали е истина?

Има много малко изследвания за ефикасността на масажа на лице, така че всяко доказателство за тази промяна е анекдотично. Разбира се, никой не отрича дренажния ефект от подобно упражнение, така че със сигурност можете да махнете подпухналостта.

Що се отнася до бръчките, използването на мускулите е това, което причинява фини линии, а не обратното. Ето защо ботоксът работи - той парализира мускула, така че да не правите изражения, които водят до бръчки.

Вижте още: 5 бюти тенденции, с които да се сбогуваме тази есен

3. Работят ли домашните химически пилинги?

Има причина химическите пилинги да се прилагат само от професионалисти. Киселините от медицински клас са предназначени за козметичен салон, защото професионалистите ги прилагат по контролиран начин. Експериментирането в домашни условия може да доведе до значителни изгаряния на лицето и дори белези. Вместо това, заложете на мини пилинг, като серум с AHA/BHA киелини, азелаинова киселина или нещо друго по-леко.

4. Може ли да се използват масла за лице на мазна кожа?

Това, че имате мазна кожа, не означава, че не трябва да я хидратирате. Въпреки това, нивото на влага, от което се нуждае вашата кожа, вероятно е различно от това на някой с по-сух тип кожа. Маслото всъщност може да бъде по-добър вариант за мазна кожа, тъй като то привлича себума, балансирайки производството на допълнителен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама