Съхраняваме ли правилно козметиката си?


Съхраняваме ли правилно козметиката си?
Снимка: iStock

Всеки има някаква козметика в банята, а някои даже пазят тонове кремове, душ гелове, шампоани, червила. Те стоят от месеци, или дори години, често с изтекъл срок на годност. Но използването на продукти с изтекъл срок може да е опасно.

Ето колко дълго може да съхраняваш козметичните продукти:

2 – 3 месеца:

спирала за мигли

скрабове и маски за лице

гъба за баня

Защо?

След няколко месеца по гъбата за баня и в бутилките на тези продукти се събират толкова бактерии, че те започват повече да вредят, отколкото помагат.

6 – 12 месеца:

течна очна линия

фон дьо тен

коректор

крем за очи

серум

пяна за лицe

Защо?

След 6 - 12 месеца тези продукти започват да губят ефективност. Могат да раздразнят кожата на лицето и, между другото, да причинят запушване на порите.

От 1 година до година и половина:

гланц за устни

кремообразни сенки

крем за лице

лосион за слънце

сапун

душ гел

Защо?

С времето тези продукти започват да събират толкова бактерии, че пренебрегването на срока на годност може да е наистина опасно. Освен това те губят ефективност, когато са изложени на слънчева светлина. Добре е да ги съхранявате на тъмно място.

2 години:

молив за очи

молив за устни

червило

лак за нокти

прахообразни сенки и руж

пудра

лосион за тяло (в бурканче)

скраб за тяло (в бурканче)

Защо?

Моливите за очи и устни, както и козметиката прахообразна форма за колко започват да губят ефективност, понякога се натрошават и падат лесно. Овлажнителите и скрабовете за тяло могат да причинят възпаление на кожата, заради бактериите, които се развиват вътре. Не забравяй да почистваш редовно гъбичката на пудрата, за да удължиш живота ѝ.

3 години:

шампоан и балсам

лосион за тяло (в бутилка)

парфюм

лак за косa

Защо?

Тези козметични продукти наистина са дълготрайни. Парфюмът може да издържи много дълго време, защото съдържа алкохол. Останалите продукти имат минимален контакт с околната среда, но само правилното съхраняване ще им осигури дълъг живот. Всички бутилки трябва да бъдат плътно затворени и държани далеч от пряка слънчева светлина. И никога не забравяйте да проверяваш сроковете на годност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама