Защо натуралната козметика понякога влошава състоянието на кожата?


Защо натуралната козметика понякога влошава състоянието на кожата?
Снимка: iStock

Не е тайна, че интересът към естествената грижа за кожата и растителните съставки се е увеличил през последните години. Според настоящата статистика, „естествената и органична“ козметика за лице е спечелила 221 милиона долара през 2020 година, като тенденцията продължава да се увеличава, тъй като все повече хора инвестират в здравето на кожата си. Що се отнася до красотата, термините „био“, „чист“, „органичен“ и „зелен“ се използват по същество като маркетингови инструменти за описване на продукт, който не съдържа много лабораторни съставки.

4 НАЧИНА ДА НОСИТЕ ДЪЛЪГ БРЕТОН

Освен маркетинга, този възход също е явление, което води началото си от човешката природа. „Инстинктите ни като хора ни карат да се доверим на естествено получени растителни материали над тези, разработени в стерилна лабораторна среда, но тази логика е погрешна. Независимо дали продуктът е естествен или синтетичен, той не ни казва нищо за неговата безопасност или ефективност." казва дерматологът д -р Зена Уилсмор.

Естествените продукти за грижа за кожата предлагат чудесен избор за по-екологичен начин живот.Но един проблем, който се вижда с просто око, е използването на масла – най-вече кокосово или сусамово - като основна съставка в много формулировки. Тези естествени масла са комедогенни (блокират порите) и могат да причинят пъпки и раздразнения при чувствителни кожи.

Комедогенните масла присъстват под формата на зехтин, кокосово масло, пчелен восък, ланолин, масло от сладък бадем, масло от авокадо, бадемово масло, масло от вечерна иглика, масло от шеа и масло от гроздови семена. В естествената си форма те са изключително концентрирани съединения, които могат да блокират порите. Тези масла действат като оклузивни агенти във формулировката, образувайки бариера върху кожата и блокират загубата на вода. При някои типове кожа тези съставки ще допринесат за образуването на комедони.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама